Пловдив. Стотици гости от цяла Европа са посетили изложбата Дим.

...
Пловдив. Стотици гости от цяла Европа са посетили изложбата Дим.
Коментари Харесай

Пловдив: Стотици гости от цяла Европа са посетили изложбата „Дим. Истории за тютюна“ в Тютюневия град

Пловдив. Стотици посетители от цяла Европа са посетили изложбата „ Дим. Истории за тютюна “ в Тютюневия град в Пловдив. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Пловдив от Фондация „ Пловдив 2019 “. Изложбата бе открита на 11 януари в новото пространство за просвета „ СКЛАД “ на ул. Екзарх Йосиф 16. Експозицията е на два етажа и е основана особено за откриването на „ Пловдив – Европейска столица на културата 2019 “. Тя е продукция на фондация „ Пловдив 2019 “, в партньорство с над 20 институции от България.
„ Изключително съм признателен на фондация „ Пловдив 2019 “, че избра тази тематика за изложбата, с която стартираме откриващия уикенд. Тютюнът е извънредно значимо растение за нашия град. Пловдив нямаше да бъде толкоз развъртян, в случай че я нямаше тази промишленост. Щастлив съм, че навръх това място, в така наречения Тютюнев град – индустриална зона в края на 19-и и началото на 20-и век, имаме опция да разкажем историите на тютюна. Радвам се, че първата стачка в България, която се е случила тук в Пловдив, е включена в изложбата. Пожелавам на всички една доста вълнуваща година! Ние дружно пишем история! “, сподели кметът на града.
Екипът на изложбата включва куратора Весела Ножарова, създателите на историческото изследване и текстове доцент доктор Михаил Груев, гл. ас. доктор. Борис Стоянов, доктор Станислава Груева, създателя на образна среда доктор Димитър Воденичаров; дизайнера Калина Димитрова и мултимедия Калин Серапионов. „ ДИМ. Истории за тютюна ” ще може да бъде прегледана до 30 март.
Първият ден на откриващия уикенд на „ Пловдив – Европейска столица на културата “ бе кондензиран с многообразие от културни събития. Събитията бяха 10 на местоположения в централната градска част. В Регионалния етнографски музей в бе открита изложбата „ Песента на дървото “, която ще може да бъде прегледана до края на месеца. Експозицията показва обичайни национални музикални принадлежности, както и модерни, станали известни след Освобождението – цигулка, виола, цитра, мандолина и други. В първия ден от откриващия уикенд музикалната стратегия „ Капана 2019. Началото “ показа осъществявания онлайн на изявени модерни български реализатори на открита сцена „ Ядрото “. В Регионалния етнографски музей бе открита фотоизложбата „ Преоткриване на наследството “. Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, показват пъстрота свят на улицата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР