Пловдив ще приеме Европейското първенство по гребане през 2025 година.

...
Пловдив ще приеме Европейското първенство по гребане през 2025 година.
Коментари Харесай

Пловдив ще бъде домакин на престижно събитие

Пловдив ще одобри Европейското състезание по гребане през 2025 година. Градът под тепатата завоюва семейството на влиятелното събитие в конкуренция с други седем града. То ще се организира на гребния канал  от 29 май до 1 юни. Решението е на Европейския клон на Световната федерация.

Президентът на Европейската централа Анамари Фелпс поздрави България и изрази своята убеденост, че в Пловдив ще има отлични условия за надпреварата, заяви ръководителят на Организационния комитет Иван Попов. Той напомни, че това е второто съревнование от този сан, което градът провежда след 2011 година.

" За европейските тимове надпреварата е значимо, тъй като тук вземат участие международни водачи в спорта като Англия, Германия, Франция и Италия. Освен това дистанциите и положителните пътни връзки на Стария континент са такива, че всеки тим може да си разреши да докара лични лодки. Очакваме, че през 2025 година в Пловдив ще дойдат сред 750 и 950 гребци от съвсем всички европейски страни. Те ще се състезават на 350-400 " университетски " лодки ", съобщи Попов.

Досегашната процедура на Европейските шампионати демонстрира, че в тях вземат присъединяване и тимове от други континенти. Те обаче се състезават отвън класирането и не могат да се борят за оценки.

Провеждането на това европейско съревнование е предоставено на Организационния комитет в Пловдив. Партньори са Община Пловдив и Министерството на спорта посредством Българската федерация по гребане.

" Ние сме длъжни и ще осигурим гребното трасе, настаняването и храненето на тимовете, здравното обслужване и допинг надзор. Отборите имат грижа за своите лодки, само че при потребност тук ще има представители на най-големите производители на " университетски " лодки и гребла като италианската " Филипи " и немската " Емпахер ", а при потребност тимовете ще могат да наемат от тях. С работата си по организация на това елитно съревнование ние се стремим да затвърдим Пловдив като център на международното гребане. Да не забравяме и финансовата страна на шампионата - то носи положителни доходи на града ", изясни Иван Попов.

На Европейското състезание всички състезатели ще вземат участие на отдалеченост 2000 метра в шест коридора плюс два аварийни. В академичното гребане не се слагат върхове, тъй като спортът мощно се въздейства от естествените условия. Неофициално обаче се записват най-хубави достижения. Дванадесет от най-хубавите международни достижения са регистрирани точно в Пловдив, тъй като тук водата е доста " бърза ". Каналът е издигнат по този начин, че да няма срещуположен вятър. Дълбочината е 3-3,5 метра и няма подводни течения, по биологичен път са изчистени всички водорасли.

" Подготовката за най-голямото европейско съревнование ще стартира през месец септември, само че трасето е готово още в този момент ", показа ръководителят на Организационния комитет на Европейското състезание през 2025 година Иван Попов.
 Кувейтска компания желае да влага в модернизацията на Старата гребна база в Пловдив
Кувейтска компания желае да влага в модернизацията на Старата гребна база в Пловдив

" С интензивен труд, професионализъм и уместност се притегля вниманието на бизнеса "

Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР