Пловдив пропищя от миризливки. Масовото нашествие на иначе безопасните насекоми

...
Пловдив пропищя от миризливки. Масовото нашествие на иначе безопасните насекоми
Коментари Харесай

Пловдив пропищя от миризливки


Пловдив пропищя от миризливки. Масовото настъпление на другояче безвредните инсекти ядосва пловдивчани, които пускат фотоси с десетки скупчени на едно място по фасадите на блокове и публични здания миризливки. Най-страшно било нашествието им край Хирургиите до Гребната база.

Според едни от тях прекомерно огромният брой на миризливите инсекти се дължи на изчезналите в града врабчета. Оказва се обаче, че това пояснение не е правилно и че броене, какъв брой са врабчетата в Пловдив, през годините не е правено.

Затова и не можело да се каже, че точно градските врабци са отговорни за нашествието на насекомите, изясни шефът на Природонаучния музей в Пловдив гл. ас. Огнян Тодоров, представен от "Монитор ".

"Това е обикновено събитие при някои типове. Нарича се "каламитет”. През някои години част от типовете, тъй като изискванията са по-подходящи за размножаването им, стават доста. И защото сега това е интервалът, в който тези инсекти си търсят укрития, с цел да могат да презимуват и са по-видими за хората”, изясни специалистът.

Именно тъй като миризливките се струпват повече на едно място – примерно по фасади на блокове и край мрежи и прозорци на публични здания и жилища, то по тази причина са по-видими за хората.

"Годината беше по-влажна, не беше доста горещо лятото. Затова и изискванията за размножаване на миризливките са били подобаващи. Примерно през идващите една – две години може да нямат такива идеални условия за размножаване и броят им да намалее, а след 5 години отново да ги има доста. Има динамичност в популацията им”, сподели шефът на Природонаучния музей.

Той изясни, че миризливките нямат доста естествени хищници точно заради секрета, който изпускат и останалите насекомоядни типове ги заобикалят. Един от естествените им хищници са жабите.

"Миризливките са тип, който се храни с растителни сокове, не атакува индивида, не провокира никакви проблеми. Те се водят от групата на полутвърдокрилите, от която група има и вредители по разнообразни култури. Други полутвърдокрили са непрекъснатата дървеница, която към този момент е проблем за хората. Всъщност най-големият, тъй като живее по къщите и смуче кръв”, изясни Огнян Тодоров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР