Пловдив. Паметник на княз Алексей Церетелев ще бъде открит в

...
Пловдив. Паметник на княз Алексей Церетелев ще бъде открит в
Коментари Харесай

Пловдив: Паметник на княз Алексей Церетелев ще бъде открит в село Церетелево

Пловдив. Паметник на княз Алексей Церетелев ще бъде открит в пловдивското село Церетелево на 4 юли с церемониален боен и църковен обред. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Пловдив от Почетното консулство на Руската федерация в Пловдив. Тържествената гала по откриването на паметника ще стартира в 14.00 часа. За откриването ще участват Н. Пр. Анатолий Макаров, дипломат на Руската федерация в България, Н. Пр. Армен Саргсян, дипломат на Армения, Н. Пр. Александр Лукашевич, дипломат на Беларус, Пловдивският митрополит Николай, Областният шеф на Пловдивска област Здравко Димитров, Почетният консул на Русия Георги Гергов и други публични лица.
Идеята за слагането на паметника е на предприемчив комитет отпред с Почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов. Негово подаяние е постаментът за бронзовия бюст. Пиедесталът с височина 185 сантиметра е направен от риолит – канара, сходна на гранита. Паметникът е дело на Зураб Церетели.
Мемориална плоча на княз Церетелев ще бъде сложена на ресторант „ Пълдин “ в Пловдив, с цел да припомня за делото на съветския посланик, който се бори за правата на българите и за обезпечаването на автономност на Южна България. Барелефът също е дело на Зураб Церетели.
Княз Алексей Церетелев развива необятна благотворителна активност в помощ на българите и взе участие като доброволец в Руско-турската война. Той е член на дипломатическата комисия, която проверява осъществените закононарушения в българските земи при потушаването на Априлското въстание от 1876 година, и на Международната комисия, която сформира Органическия правилник на Източна Румелия. Бил е Генерален консул на Русия в Източна Румелия в интервала 1878-1882 година. Българите го наричали „ нашия княз “. Името му носят улици в София и в Пловдив, а през 1934 година село Думанлии е преименувано на Церетелево.
Новият монумент е още един знак на благодарност за големия принос на княз Церетелев за българската самостоятелност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР