Пловдив. Паметна операция е извършена в Клиниката по ортопедия на

...
Пловдив. Паметна операция е извършена в Клиниката по ортопедия на
Коментари Харесай

Премахнато е напреднало туморно образование с тегло 1,5 кг в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ “Св. Георги

Пловдив. Паметна интервенция е осъществена в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ “Св. Георги ", съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пловдив .  Тя бе осъществена на 60-годишен мъж с тумор на раменната става на лява ръка, заяви на брифинг началникът на клиниката проф. доктор Владимир Ставрев.

“Извършен е един героизъм. Премахнато е напреднало туморно образование, тежко 1,5 кг от рамото на пациент. Постижението е огромно и заслужава възторженостти. Това е безапелационен образец, че медицината върви напред, ведно с практиката и науката. Това съществено достижение в клиничен аспект не би трябвало да се разпространява единствено пред медиите, а и научната общественост в страната и света би трябвало да разбере за него, това е на практика героизъм ", оповестиха ортопедите от УМБАЛ “Св. Георги ". Според тях този случай ще обогати сензитивно литературата, обвързвана с тумори и радикалното лекуване с органосъхраняваща интервенция.

Любопитното е, че по време на неповторимата интервенция стопира токът и от автоматизиран е трябвало да се премине на ръчен режим на работа. Благодарение на обстоятелството, че болничното заведение има самостоятелно зареждане, което сработва след 7 секунди, интервенцията е била продължена сполучливо, само че лекарите е трябвало да преминат и през този рисков фактор. Пациентът е бил обдишван на ръка, до момента в който се рестартира апарата. Операцията е траяла 6 часа. Мъжът се е възстановявал три дни в Клиника по анестезиология. След цялостното унищожаване на тумора е изцяло възобновена функционалността на рамото и оптимално е непокътнато качеството на живот на мъжа. В предишното при такива интервенции на израстък се е премахвала ръката. За първи път в България се слага реверсивна туморна протеза и е осъществена органоспасяваща интервенция.

Подобна интервенция в света коства доста пари. Тази по ценоразпис на болничното заведение е коствала 6500 лв.. “Ние сме се старали хем да е от най-нова генерация протезата, хем да е от най-новите ", означи доктор Владимир Ставрев. Той добави, че една година на мъжа не са могли да му слагат точна диагноза. Подобна интервенция не може да се извърши в дребна болница. Тези интервенция се вършат единствено в трето равнище лечебни заведения. Усложненията могат да бъдат съществени при такива интервенции. Ето за какво са значими след оперативните грижи и зависи и от съпътстващите болести на пациента. Важно е и след оперативното обезболяване на тези интервенции. “Пациентът имаше проблеми след оперативни, само че бяха решени и се надяваме на положително възобновяване, което ще продължи дълго време ", споделиха още ортопедите.
60-годишният Цветан Кайряков, от чиято раменна става бе отстранен израстък, благодари на всички лекари от УМБАЛ " Св. Георги " за това, че са му запазили ръката. С огромно неспокойствие той показа, че се усеща добре, възстановава се, само че признава, че не е било елементарно. “За първи път претърпявам такова нещо, малко допълнително ми е страстта сега ", сподели мъжът. “Ще се опитам да се върна към естествения метод на живот ", добави той.

След това означи с голяма признателност, че проф. доктор Любен Стоков, който е бил извикан в Пловдив, с цел да извърши неповторимата интервенция, си е прекъснал отпуската, с цел да пристигна и да го лекува. " Благодарен съм и на индивида, който откри това. Разкарваха ме доста, само че не можеха да схванат какво е. Благодаря на доктор Възгечев, от Отделението по образна диагностика, на МБАЛ Кърджали, който откри това туморно обучение, без него нямаше да се оправя ", сподели Цветан.

Началникът на клиниката в Пловдив проф. доктор Владимир Ставрев сподели, че превръзката би трябвало да стои 4 седмици, с цел да зараснат вътрешните шевове. След това следва оживление и физиотерапия. Цветан се надява скоро да се завърне към естествен живот и да се грижи за частния си бизнес.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР