Пловдив. Окръжният съд в Пловдив оправда д-р Иван Димитров за

...
Пловдив. Окръжният съд в Пловдив оправда д-р Иван Димитров за
Коментари Харесай

Окръжният съд в Пловдив оправда д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Джевизов

Пловдив. Окръжният съд в Пловдив оправда доктор Иван Димитров за убийството на Жоро Джевизов (Плъха) станало, съгласно магистратите, при неотложна самозащита, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пловдив . Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен период пред Апелативен съд.

Според прокуратурата закононарушението е осъществено при превишаване рамките на неизбежната защита и то с нелегално притежавано оръжие.
Съдът осъди доктор Иван Димитров по второто обвиняване - за нелегално държане на револвер и муниции, на 2 години отнемане от независимост условно, с 3 години изпитателен период.

През месец май 2020 година Апелативният съд анулира напълно оправдателната присъда на доктор Димитров и върна делото за ново разглеждане от различен правосъден състав на същия съд, от стадия на разпоредителното съвещание.

Днес бранителят на родителите на Джевизов - юрист Красимир Елдъров изиска от съда ефикасна присъда за анестезиолога.
Според юриста лекарят би трябвало да изтърпи дейно присъдата си, защото тази обстановка ще стане урок за тези, които са склонни да правят закононарушения. Те ще бъдат поощрявани да държат в дома си нелегално огнестрелни оръжия и да се саморазправят при всички случаи. Елдъров даже цитира римската процедура:

" Никой не може да черпи права от личното си противоправно държание “. Този доктор самичък е нарушил закона, а в този момент черпи права от това, сподели юрист Елдъров. Според него, след този проблем ще тръгне един негативизъм на обществото, ще има и още доста такива случаи, в случай че присъдата към доктора бъде снизходителна.

" Неговото дейно наказване би трябвало да служи като поука по какъв начин би трябвало да се съблюдават законите у нас “, добави още Елдъров. Юристът даже съпостави проблема на доктор Димитров с този на кучето Нерон, при който причинителят бе наказан условно. По думите му, не може живота на един, даже и апаш като Жоро Плъха, да бъде сравняван с живота на едно гръбначно животно, каквото е кучето Нерон.

Прокуратурата изиска условно наказване с изпитателен период и по двете обвинявания към доктора. Прокурор Георги Пенев изиска от съда доктор Димитров да бъде приет за отговорен и по двете обвинявания, като му бъде наложена условна присъда с изпитателен период при многочислени смекчаващи условия.

" Ние не може да не дадем религия на думите на доктор Димитров, те подхождат на действително съществуващите обстоятелства по делото и на показанията на разпитаните свидетелства “, сподели прокурорът. Според него е имало " патологично развиване на връзките сред двама жители на нашето общество, единият от които е мъртъв “. Той обърна внимание и на обстоятелството, че този случай е бил съпроводен от манифестации, шествия и демонстрации. Върху него са се упражнявали публицисти, адвокати и депутати.

Противоположни на отбраната на потърпевшите бяха настояванията на юристите на доктор Димитров. Те желаеха анестезиолога да бъде оневинен по първото обвиняване, като настояват, че е работил при условия на неотложна самозащита и няма превишаване на права. Ако въпреки всичко съдът реши,че той е отговорен, то те желаеха присъдата му да бъде условна. Адвокат Василев сподели, че в случай че против всеки от нас извадят нож от 4-5 метра, то всеки ще се отбрани по всевъзможен метод. Имаме доктор против рецидивист, с няколко ножа. Д-р Димитров даже не е предполагал по какъв начин ще свърши това.

Самият доктор сподели още един път в последните си думи пред съда, че съжалява за случилото се и че не е очаквал по този начин да се развият събитията и изиска обективна присъда.

Пред публицисти отвън правосъдната зала адвокат Елдъров съобщи, че ще апелират присъдата. Той прикани публицистите да се върнат обратно и да си напомнят случая за командоса от Специалните сили, който при сходно прикосновение с един полицейски чиновник, в спор за жена, проверяваща полицайка, не бе оневинен. Военният съд на две инстанции одобри тогава съществуването на превишаване рамките на неизбежна защита. " Разбира се тук, откакто пострадалият е от друга категория, е по-лесно да се вземе това решение “, сподели Елдъров.

" Ние с това не сме съгласни и ще апелираме. Прокурорът декларира същото, че той ще подаде митинг “, сподели Елдъров. Адвокатът увери, че когато види претекстовете на съдията ще бъде по-конкретен.  Според него обаче, даже да остане такава присъда, тя ще поражда въпроси в обществото, а околните губят религия в обстановката, без значение какъв е синът им.

" Аз съм страна по делото, само че движеща мощ е прокурорът. Ако нямаше обвиняване от прокуратурата аз нямаше да съм тук в този момент “, добави Елдъров. Той посочи, че сред тях няма различия. Единствената разлика е в метода на изтърпяване на наказването. Прокуратурата изиска условна присъда, а бранителите на пострадалите – ефикасна.

Д-р Иван Димитров обаче беше изцяло оневинен по обвиняването за убийството на Жоро Плъха, влезнал да краде в гаража му.

Обжалването на присъдата може да стане в 15-дневен период пред Апелативния съд.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР