Пловдив. Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Здравко

...
Пловдив. Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Здравко
Коментари Харесай

Пловдив: Съдят шофьор на автобус за катастрофа, при която е загинала жена на пешеходна пътека

Пловдив. Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт по отношение на Здравко А., на 29 година, за това, че нарушил Закона за придвижване по пътищата и по несъобразителност предизвикал гибелта на другиго, която е настъпила на местопроизшествието – пешеходна пътека. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.
На 19 октомври 2016 година в гр. Пловдив, обвиненият Здравко А. управлявал рейс, марка „ Исузу “, по линия на градския превоз, като се движел по дясната лента на платното на бул. „ Никола Вапцаров “, в посока от запад на изток. Пътната настилка била суха, видимостта – доста добра. Автобусът се доближил до кръстовището на бул. „ Никола Вапцаров “ и улица „ Стефан Стамболов “. На това място имало трайно обрисувана, с две прекратени линии, пешеходна пътека. Водачът Здравко А. понижил скоростта на рейса, само че не спрял изцяло. По това време пешеходката С. Г., на 61 година, се намирала на десния, южен, тротоар, откъдето подхванала по пешеходната пътека секване на платното за придвижване, от дясно на ляво пред рейса. Тя навлязла в платното за придвижване на червен сигнал на светофара и се намирала до предната част на рейса, като лидерът не е имал добра видимост през стъклото на първата врата.
Автобусът в този миг спрял на червен сигнал на светофарната уредба. С.Г. се придвижила малко в неговата посока и навлязла пред рейса. В този миг светофарът за рейса светнал червено-жълт сигнал и обвиненият потеглил, само че след една секунда настъпил удар на предната дясна част на рейса в лявата страна на С.Г., като тя паднала на земята и била прегазена. Според съдебно-медицинската експертиза С.Г. е умряла от тежка черепно-мозъчна контузия. Според автотехническата експертиза скоростта на рейса директно преди задействане на спирачната система и след удара в тялото на дамата е била 15 км/ч. Ударът е настъпил при зелен сигнал на светофара – за рейса и при червен сигнал - за пешеходката. Водачът на рейса е имал отчасти ограничаване на видимостта, като на предния десен ъгъл на обзорното стъкло на рейса била сложена правоъгълна табела с обозначение на линията, по която се движел рейса и по този метод била лимитирана видимостта зад пешеходката на височина 1,85 м от пътното платно.
Според движимостите лица, главното обвързване на лидера е да следи непрестанно съществуването на пешеходци, пасажери, други транспортни средства и възможни трудности по пътя посредством инсталираните външни огледала за назад виждане, като посредством дясното - обвиненият Здравко А. е могъл да схване пресичащата пешеходка, да понижи скоростта и да спре, с цел да премине тя.
По делото са разпитани очевидци, осъществени експертизи, конфискувани материални доказателства и други

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР