Пловдив много скоро ще има държавна автогара, на която ще

...
Пловдив много скоро ще има държавна автогара, на която ще
Коментари Харесай

Пловдив скоро ще има държавна автогара

Пловдив доста скоро ще има държавна автогара, на която ще стопират рейсовете от регионалната транспортна скица. Тя ще бъде разположена на Централна гара. Така се ще понижат доста таксите, които в този момент заплащат транспортните компании за влизане в частни автогари “.
Това заяви регионалният шеф Илия Зюмбилев на среща с кметовете на общините, отдадена на транспортните проблеми. Той изясни, че към този момент е провел диалог с министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков и че има цялостното схващане на страната.
„ Целта на тази среща е да обединим старания и да намерим решения. При нас има постъпили десетки тъжби и сигнали за несъблюдение на курсовете, за неспазване на разписанията и необслужване на цели линии, което води до съществено обществено напрежение в обитаемоте места “, разяснява при откриването на срещата регионалният шеф.
По думите му е належащо да се търсят общи решения, които най-вероятно ще би трябвало да минат и през законодателни и нормативни промени.
„ Имаме подготвеност да организираме среща с народните представители от Пловдив-град и Пловдив-област, с цел да ги срещнем с проблемите и да желаеме от тях подпомагане “, добави доктор Зюмбилев.
По време на диалозите всички кметове обявиха, че е назрял моментът за радикална трансформира в междуселищните транспорти. През последното десетилетие са насъбрани множеството проблеми, които изискват намесата на страната. Те се сплотиха към позицията, че към този момент са настъпили обилни промени в систематизиране на популацията, неговите благоприятни условия и цели на пътешестване, което води до нужда от смяна на линиите, техния график и покритие.
Общините упорстват също да се вземат съществени ограничения против един от превозвачите, който се явява монополист в Пловдивска област. Той е поел най-вече линии от регионалната транспортна скица, само че не съумява да ги обслужва. Примерите са десетки, изключително остро стоят проблемите в по-малките общини, чийто линии не са толкоз атрактивни, само че те пък са длъжни да ги поддържат, тъй като имат обществени функционалности.
Именно тези линии множеството общини желаят да ги поемат на правилото на ученическия превоз. За задачата обаче е нужна смяна в Закона за автомобилните транспорти, която да позволи на общините да упражняват такава активност, без да записват общинска компания.
Част от междуселищните линии в региона се разпореждат с публични поръчки от Община Пловдив. Общинското дружество „ Организация и надзор по превоза “ оповестиха, че през идващите три седмици ще проведат срещи с общините. В тях те би трябвало да решат дали желаят сами да оперират линиите или още веднъж ще ги разпорежда Община Пловдив.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР