Пловдив. Жители на пет пловдивски села излязоха на протест срещу

...
Пловдив. Жители на пет пловдивски села излязоха на протест срещу
Коментари Харесай

Жители на пет пловдивски села излязоха на протест срещу разширяването на каменната кариера в района

Пловдив. Жители на пет пловдивски села излязоха на митинг против разширението на каменната кариера в региона. Те стачкуват против добива на инертни материали, като настояването им е след приключване на двата концесионни контракта за употребата на кариерата в село Белащица - през 2021 година и 2023 година, те да не бъдат подновявани, нито да бъдат предоставяни нови територии за рандеман на инертни и други материали наоколо. Притесненията на хората идват от това, че нов вложител е декларирал намерениe да стартира изследване за подземни благосъстояния в площите „ Сантала “ и „ Сантала-2 “ в землищата на селата Белащица и Гълъбово. Размерите на тези зони са повече от 53 хектара.
Протестиращите се оплакаха и от непрестанен звук, прахуляк и разрушени пътища от камионите, които извозват инертните материали. Според тях това въздейства и върху здравето на хората в региона и най-много на децата. По данни на локалния персонален доктор през последните 10 години в селото има взрив на респираторните болести. „ Мисля, че хората бяха доста удовлетворени от резултата, тъй като постигнахме нашата цел - този проблем да престане да бъде на микро равнище “Белащица ” и да стане районен, тъй като визира и Пловдив “, съобщи Юлия Бачева, член на Инициативния комитет на протестиращите.
Протестното шествие стартира в 12.00 часа от центъра на село Белащица и стигна до кръговото кръстовище на улица „ Кукленско шосе “ и Околовръстен път 86, където за към половин час беше блокирано придвижването по натоварената пътна артерия.
От началото на годината това е четвъртият митинг на жителите на Белащица, Гълъбово, Браниполе, Марково и Брестник против замърсяването на въздуха от околните мраморни кариери. Протестиращите чакат среща с представители на отрасловите министерства.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР