Пловдив. Иван Евстратиев Гешов е един от най-видните пловдивчани с

...
Пловдив. Иван Евстратиев Гешов е един от най-видните пловдивчани с
Коментари Харесай

Стефан Шивачев, Регионален исторически музей-Пловдив: Иван Евстратиев Гешов е един от най-видните пловдивчани, с широкомащабен принос в националната история

Пловдив. Иван Евстратиев Гешов е един от най-видните пловдивчани с ясно изразен и с доста необятно огромен принос в националната история. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Стефан Шивачев, шеф на Регионален исторически музей-Пловдив. „ Иван Евстратиев Гешов е роден на 20 февруари 1849 година в Пловдив като правоприемник на един от четиримата братя Гешови, които през 30-те години идват в Пловдив от Карлово. Създават комерсиалната къща „ Братя Гешови “, която единствено след десетина години съумява да завоюва изключителни позиции като комерсиална компания, освен в границите на Османската империя, а и в границите на Европа “, уточни Стефан Шивачев.
Той описа, че Иван Гешов учи в Пловдив. След това приключва висшето си обучение в Манчестър, в Англия. Неговото обучение е стопанска система и стопански и политически науки, както и финансови науки. „ Тогава, когато през 1878 година България получава своето избавление, той става един от тези млади високо образовани българи, които стартират работа в администрацията и в ръководството на една от двете и поредно и в двете български страни. Имам поради в Княжество България и Източна Румелия “, разяснява Стефан Шивачев.
По думите му Иван Евстратиев Гешов през идващите няколко десетилетия става един от най-видните строители на България, както го дефинира Симеон Радев. Първоначално той е в Пловдив. Бил е определен е за народен представител в регионалното заседание на Източна Румелия. Става ръководител на това заседание. След това отпътува за София, където в Княжеството стартира работа като ръководител на Българската национална банка. През идващите няколко десетилетия той неведнъж е министър в разнообразни държавни управления, като може би най-ползотворния интервал е през 90-те години на 19 век, когато в Пловдив през 1892 година се организира първото българско земеделско промишлено ревю и съпътстващият първи аграрни индустриален събор.
„ Именно Иван Естратиев Гешов е създател на този събор. Той в действителност е за програмата за селскотопанското и икономическото развиване на България през идващото десетилетие “, сподели Стефан Шивачев. Той разяснява, че в края на 19 век от 1894 до 1899 година Иван Евстратиев Гешов е министър в държавното управление на Стефан Стамболов и прокарва една извънредно сполучлива финансова промяна, данъчна промяна в страната. Едновременно с това е ръководител на Българската академия на науките и ръководител на сдружението на Българския червен кръст.
„ Той е една персона, която се осъществя в извънредно огромни начинания в границите на освободена България. Разбира се, неговият връх в неговото развиване като общественик е времето от 1911 до 1913 година, във времето, в което той е министър ръководител на България. Това е времето на основаването на Балканския съюз, времето на реализацията на Балканската война, когато Иван Евстратиев Гешов е министър ръководител на България в този извънредно под напрежение интервал на 1912 до късната пролет на 1913 година. Той е индивидът, който като министър ръководител по негово време е подписан Лондонския контракт, с който на практика приключва първата Балканска война “, описа Стефан Шивачев. През идващите години до гибелта му, той се отдръпва от дейна политическа активност и продължава активността си като ръководител на Българската академия на науките и като ръководител на сдружението на Българския червен кръст.
Весела КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР