Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях

...
Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях
Коментари Харесай

От седмото тепе: Хаосът в Стамболийски, неочакваният нов зам.-кмет Транспорт, опозициите в пловдивския общински съвет

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях към този момент го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а след това за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на " Капитал Пловдив " с най-важното и забавното от миналата седмица за района, ще бъде " виртуалното тепе ", от което да виждате какво става в близост - в бизнеса, нововъведенията, културата и несъмнено, градско развиване и политика.
Здравейте от " Седмото тепе " ,

Денят в Пловдив стартира с първата публична сесия на Общинския съвет.

Първо поставиха клетва общинските съветници Александър Ракшиев, Илия Гатев и Веселин Маневски последвани от изказвания на ръководителите на групите на ГЕРБ, ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. В своето изявление Николай Гюров, ръководител на ПП-ДБ в общинския съвет, разгласи че ще бъдат съпротива в локалния парламент, с което най-малко все още постави завършек на концепцията за " сглобка " на локално равнище.
Реклама
Пред медиите обаче кметът Костадин Димитров разяснява, че се надява да има доста пресечни точки с обединението, която в Народното събрание работи дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи. " Надявам се всяко положително решение от страна на кмета на град Пловдив да бъде подкрепено и надлежно в случай че имаме някъде неточности, те да бъдат една градивна съпротива " добави той.

Първата интеракция обаче не потегли добре. От групата на ПП-ДБ насочиха питане към кмета за броя на рейсовете, които вървят по 29-те линии на всеобщия градски превоз на Община Пловдив, за новата система на таксуване, както и за контракта, подписан от общината с " Теа инвест " за откупуването на 67 дка от парка до Гребната база и сумите, които до момента са изплатени по договорката. Илия Гатев от " Българска социалистическа партия за България " конкретизира и още въпроси за градския превоз.

След формалното привършване на съвещанието Димитров разяснява пред медиите, че от общината наблюдават ситуацията с градския превоз и са почнали диалози с обособените превозвачи, само че призна, че едвам в този момент чува за " напрежението " с някои линии. Предвид че той до момента беше областен кмет в същия град, това е необичайно, в случай че автобусите в Тракия не се движат по друго разписание.
Тема на седмицата Фотограф: Димитър Марков Реклама
Дори операционните системи ги няма: какво стана в Стамболийски след изборите Какво се случи Общо 56 общински чиновници са били помолени и са се съгласили да изоставен работа в община Стамболийски. От тях осемнайсет са чиновници на общинското дружество " Благоустройство и комунално стопанство " (БКС), останалите са в общинска администрация. Всички са се възползвали от правото си да получат по шест брутни заплати. Така общината остава без средства и без чиновници.

Всичко това се прави от краткотрайно изпълняващия кметските пълномощия за интервала на предизборната акция Теодора Вълканска-Денева, заместител на настоящия до тогава кмет Георги Мараджиев, който се състезава за нов мандат. Резултатите от първия тур изненадват всички и подсказват, че той няма да се върне в общината. Затова съмненията са, че зад дейностите на Вълканска-Денева стои към този момент някогашният кмет. Защо е значимо

Действията на Мараджиев и Вълканска-Денева не са неповторимо събитие. За сходни практики алармират и в други общини. По-скандалното в тази ситуация е не невъзможността им да губят почтено, а че постъпките им са безславният завършек на едно скандално ръководство. В Стамболийски оповестяват за еднолично взимане на решения, за практикуване на надзор посредством боязън, напън и основаване на обвързаности, за потребление на лостовете на властта за персонална полза. През 2022 година Мараджиев - тогава регионален координатор на ГЕРБ за Пловдив, даже беше арестуван от полицията по следствие на прокуратурата за корупция. В момента той и Денева имат повдигнати обвинявания за злоупотреби с публични поръчки. Какво следва Случилото се в Стамболийски активизира хората. Скандалното ръководство на Мараджиев подтиква локалната коалиция " Алтернативата на жителите ", която издига новоизбрания Петър Неделев, да се опълчи. Неделев съумява да се пребори със зависимостите в общината и да въодушеви жителите за поврат и в последна сметка, влиза в кметството. Но сложното занапред следва - новата администрация ще би трябвало да направи нови назначения и да проучва обстановката, в която заварва общината. Но в Стамболийски към този момент имат едно мислено. Знаят, че в никакъв случай повече не би трябвало да позволяват историята да се повтори и са осъзнали, че разпадът може да бъде спрян.

Прочете цялата история.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР