Пловдив и регионът са на първо място по ръст на

...
Пловдив и регионът са на първо място по ръст на
Коментари Харесай

Пловдив с най-висок икономически растеж в България

Пловдив и районът са преди всичко по растеж на добавената стойност за интервала 2012-2021г. със 113,4%. Това излиза наяве от отчета на Института по пазарна стопанска система „ Икономическите центрове на България – 2023 “., оповестява „ Инвест Пловдив “.
Според данни на Национален статистически институт в икономическия център „ Пловдив-Марица-Раковски “ е създадена продукция за над 20 милиарда лева, или 36,4 хиляди лева на човек от популацията (данните са за 2021г.), което прави района втори по мащаб измежду 16-те обособени в отчета стопански центъра.
За бурното развиване на трите ядра „ Пловдив-Марица-Раковски “ способстват най-много мощно развитият индустриален бранш в периферията (най-вече Тракия икономическа зона) и секторът на услугите, който е разположен в община Пловдив. Според статистиката на ИПИ, размерът на директните задгранични вложения с струпване през 2021 година доближава 1,89 милиарда евро, като 75% са в Пловдив, 14% – в Марица, а 6,1% – в Раковски. Най-сериозен дял в ПЧИ за 2021г. в района има промишлеността – 67%, където са и най-големите разноски за ДМА – близо 800млн. лева или 36% от общите.
Друг от главните индикатори в изследването на ИПИ демонстрира, че в ИЦ „ Пловдив-Марица-Раковски “ се следи и висок машинален приръст на популацията, както и релативно мудни процеси на застаряване.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР