Пловдив и Пазарджик са две от общо двадесетте общини в

...
Пловдив и Пазарджик са две от общо двадесетте общини в
Коментари Харесай

Пловдив и Пазарджик обновяват уличното си осветление с безвъзмездни средства по Норвежката програма

Пловдив и Пазарджик са две от общо двадесетте общини в страната, спечелили средства за възобновяване на уличното си осветяване по програмата „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност ", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2020 година Договорите за безвъзмездната финансова помощ бяха подписани през днешния ден от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и кметовете на двете общини Здравко Димитров и Тодор Попов.
Процедурата " Рехабилитация и рационализация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветяване на общините " провокира голям интерес измежду локалната власт. За финансиране по нея аплайваха 107 общини, единствено 20 стигнаха до финала, акцентира при подписването на договорите енергийният министър Теменужка Петкова.
Проектът на община Пловдив планува въвеждане на енергоспестяващи ограничения за уличното осветяване в регионите Централен и Южен. Ще бъдат сменени 1913 осветителни тела със модерни LED осветители и ще бъде въведено ВЕИ-базирано зареждане за системата за изкуствено външно осветяване. Проектът е с бюджет над 1.1 млн. лева
В община Пазарджик ще бъде реконструирано част от уличното осветяване, ситуирано на съществени улици в града. По плана, който е на стойност над 1 млн. лева, ще бъде въведена система за автоматизация, ръководство и мониторинг на потреблението на електрическа сила от външно осветяване и оборудване за произвеждане на сила от ВЕИ за потребностите на външното осветяване в града.
Енергийната успеваемост е приоритет за Република България в дълготраен проект в подтекста на напъните за понижаване на енергийното ползване и на зависимостта от импорт на енергийни запаси.
Общата стойност на процедурата " Рехабилитация и рационализация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветяване на общините " е 8.2 млн. евро, в това число и националното съфинансиране. Основната цел на ограниченията, които ще бъдат осъществени по плановете, е повишение на енергийната успеваемост, понижаване на разноските на общините за осветяване и възстановяване на изискванията на живот на популацията. Във връзка със сериозния интерес на локалната власт към процедурата, е планувано в частта Зелена България на Плана за възобновяване и резистентност също да бъде включен план за рационализация на улично осветяване. Очаква се по тази линия да бъдат финансирани още към 200 общински плана.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР