Пловдив е пред сериозен проблем, ако институциите не вземат мерки

...
Пловдив е пред сериозен проблем, ако институциите не вземат мерки
Коментари Харесай

Пловдив под заплаха! Еко бомба цъка в Шекера

Пловдив е пред сериозен проблем, в случай че институциите не вземат ограничения с хигиената и реда за развъждане на животни в етническите махали. От квартал Тодор Каблешков (Шекер махала) всеки миг може да избухне зараза поради погрешно развъждане на коне, овце и дори крави, чийто фекалии се изхвърлят безсистемно по улиците и в зелените площи в близост. За това сигнализира с писмо и фотоси до „ Марица “ Йорданка Средева, гражданин на квартала.

Тя се възмущава, че торовата маса се изсипвала непосредствено на тротоара пред училище „ Панайот Волов “ на ул. „ Дилянка “ №29. Боклуците се чистели понякога от Оперативна програма „ Чистота “. Тревните площи пък постоянно се употребявали за паша. По улиците непрестанно се разхождали каруци, а конските фекалии се „ миели “ само от дъжда и вятъра.



Животни отглеждат ромите, които не съблюдават никакви правила. Всички пловдивчани заплащат, с цел да се чистят техните отпадъци. Това е процедура от 20 години и на никого не му пука - нали директно не го визира. Не единствено би трябвало да се пишат наредби, само че някой би трябвало да управлява спазването им, написа в сигнала госпожа Средева. Той е адресиран и до Общинския съвет в Пловдив. В писмото се нападна точно слабият надзор на Общинската разпоредба за запазване на околната среда, която разрешава селскостопански животни да се отглеждат в крайните квартали на града. Това са Прослав, Коматево, Остромила, Беломорски, Гаганица, Разкопаница, Тодор Каблешков /Шекер махала/, Арман махала и Столипиново.

Дамата обръща внимание, че редовно се нарушава член 37, ал.1 и ал.2 на същата разпоредба, съгласно който „ се не разрешава пашата на селскостопански животни в регулационните граници на гр. Пловдив, включително в коритото и по крайбрежията на реките, напоителните и отводнителните канали, с изключение на в случаите по чл.33, ал.6. Според него „ напредването на селскостопански животни от сборни стада на територията на Община Пловдив да се прави единствено по направления, избрани със заповед на кмета на съответния административен регион, а при целенасоченост, могат да се дефинират местата за паша на животните и места за депониране на оборски тор, отвън персоналните стопанства “. Такива места обаче в Шекера няма.

Погазено, само че и неконтролируемо е също условието на член 37 ал.2. - „ не разрешава се изхвърлянето на скотски трупове, артикули и боклуци от скотски генезис, както и торова маса в съдовете за разделно събиране на боклуци, в съдовете за битови и строителни боклуци, както и върху площи - общинска или държавна благосъстоятелност, в регулационните граници на Пловдив “.



В Шекера, на метри от КАТ, от години има и нерегламентирано голямо бунище, което се усилва всеки ден, само че нито една институция в града не взима ограничения да се разчисти.

Според ветеринарния доктор Ангел Кючуков въпросната общинска разпоредба би трябвало скоростно да се промени и да се забрани развъждането на селскостопански животни в крайните квартали на града. Това се постанова освен поради неспазването <210> и занижения надзор, само че най-много като предварителна защита против африканската чума по свинете, която върлува в Североизточната част на страната.

Засега заболяването не е предходна към Южна България и единствено прецизен надзор и съответни защитни ограничения могат да спасят фермерите от нея, безапелационен е доктор Кючуков. Той моли Регионалната ревизия по околната среда и водите - Пловдив и Областна дирекция по сигурност на храните - Пловдив да задействат екипите си, още по-малко да не позволяват случай като с откритите стотици килограми свински крачета по брега на река Марица в чертите на града.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР