Пловдив е готов и вече посреща първите отбори, които ще

...
Пловдив е готов и вече посреща първите отбори, които ще
Коментари Харесай

1214 състезатели от 58 страни подадоха заявки за Световното по гребане в Пловдив


Пловдив е подготвен и към този момент посреща първите тимове, които ще вземат участие в Световното състезание по гребане за мъже и дами до 23 години. Състезанието ще се организира от 19 до 23 юли на гребния канал в града.

Председателят на организационния комитет Иван Попов напомни, че шампионати от този сан се организират под тепетата от 1999 година насам и това е дванадесетото домакинство на Пловдив на толкоз огромно съревнование.

„ Тази година се обрисува да бъде доста мощна като посещаемост на спортистите, като до през днешния ден са упълномощени 1214 гребци от 58 страни, с 2 повече от предходното. Първи на гребния канал влязоха да упражняват спортистите от Парагвай, а късно през днешния ден идват мощните гребци от Нова Зеландия. Ще се състезават и гребци от Русия и Беларус с стеснен брой лодки под флага на Световната федерация по гребане. Доволен съм от предварителната работа по подготовката на надпреварата. Имаме мощната поддръжка на община Пловдив, на Българската федерация по гребане и на Министерството на младежта и спорта. Организационният комитет към този момент има задоволително опит, с цел да премине Световното състезание безпрепятствено и без проблеми.  Официалното разкриване на Световното състезание за младежи до 23 години ще бъде на 18 юли от 18,30 часа в Летния спектакъл на Пловдив “, съобщи Иван Попов.



Организаторите са помислили и за това да не остане замърсяване след скупчването на толкоз доста хора на гребната база. В партньорство с Екопак България – най-голямата организация за разделно събиране на боклуци от опаковки и съдружие „ BG Бъди деен “ ще се събират пластмасовите бутилки от вода както в зоната за аудитория, по този начин и в хангарите на гребците.

„ Целта ни е да понижим екологичния отпечатък и ще споделим опита си със идващите уредници на надпревари от висок сан “, изясни Даниел Христов – секретар на Организационния комитет на Световното състезание.

Ще бъдат сложени 3 „ шишеяда “, които освен събират PVC опаковки и алуминиеви кенчета, само че и ги приготвят за превозване до рециклиращи предприятия. Друг „ зелен “ акцент на шампионата е електрическият камион, който ще обслужва състезатели, съдии и аудитория.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков заяви, че Световното състезание ще изпълни 18-20 от най-големите хотели на Пловдив единствено със състезателите и щабовете. Няма информация какъв брой още хотели ще бъдат заети от околните и роднините на гребците. Очаква се също внезапно повишаване на търсенето на храна в заведенията за хранене на града, висока претовареност на таксиметровите компании, повишаване на потреблението на разнообразни типове туристически услуги.

„ И всичко това става в миг, когато туристическият бизнес в града нормално се свива, тъй като пловдивчани излизат от града и отиват на отмора “, сподели Титюков.

Той чака с неспокойствие икономическата оценка на Световната федерация по гребане, която до момента е отчитала доходи за града и страната към 10 млн. евро при предходни надпревари.

„ В този смисъл Световното състезание е и доходоносно за нашия град “, заключи Титюков.



Петима елитни български гребци ще мерят сили с най-силните в света на надпреварата в Пловдив. Те ще вземат участие с 3 лодки – двойка без кърмчия /Иван Янкулов и Цветомир Маринов/, двойка скул лека категория /Григоров и Иван Йорданов/ и единична лодка – скиф /Емил Нейков/.

„ Отчитам, че това е непретенциозно показване на страната ни, само че в последно време е мъчно да съберем деца, които да упражняват гребане “, изясни Свилен Нейков – ръководител на Българската федерация по гребане.

Той показа, че постоянно има прелъщение измежду домакините на международни шампионати по гребане да пуснат повече състезатели просто да опитат силите си и да се сравнят с най-хубавите. Но по никакъв начин не е добре тези лодки да останат последни в своите дисциплини. Освен това има нормативи, които би трябвало да бъдат покрити от гребците, с цел да вземат участие на Световното състезание. Очакванията са българският скифьор Емил Нейков да се показа мощно и да води война за орден.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР