„Пловдив е един от знаковите градове в България - носител

...
„Пловдив е един от знаковите градове в България - носител
Коментари Харесай

Проф. Мариела Модева: Силата на българския дух е калена в изпитания

„ Пловдив е един от знаковите градове в България - притежател на културна памет, неповторимо място, където се срещат разнообразни цивилизации ". Това сподели в Пловдив претендентът за евродепутат от „ Българска социалистическа партия за България " проф. Мариела Модева по време на полемика за културното и духовно благосъстояние на града. Тя акцентира, че в това е шансът за града, тъй като културата построява мостове. По думите й страната ни е трета по благосъстояние на културни полезности след Италия и Гърция. България е дала третата публична писменост в Европейски Съюз, а българският език е един от 24-те публични езика в Съюза. „ Нека напомним духовния героизъм на светите братя Кирил и Методи и не забравяме, че силата на българския дух е калена в тествания ", разяснява тя.

Проф. Мариела Модева акцентира, че културата носи принадена стойност, само че зависи от това по какъв начин се отнасяме към нея. В полемиката бе разисквана изгодата за Пловдив от купата „ Европейска столица на културата ". „ Всички имахме огромни упования, тъй като статутът на европейска столица на културата дава големи благоприятни условия на града и позитивни измерения за репутацията на България ", сподели тя и акцентира, че културата е един факторите за районно развиване. По думите й обаче свадите, свързани с самодейността, у нас са донесли доста отчаяние. Тя посочи, че на всички места в Европа статутът на европейска столица на културата носи дивиденти, тъй като сред 8 и 10 пъти е възвръщаемостта на вложенията в просвета. В тази връзка пловдивчани настояха културата да стане народен приоритет. Проф. Модева се съгласи и добави, че културата и културната еднаквост следва да са надпартийни и общо годни задължения за всички политици.

„ Културата е фактор и съображение да се държим почтено ", посочи претендентът за член на Екологичен потенциал. Тя изясни, че „ Българска социалистическа партия за България " упорства да се усилят средствата по стратегиите „ Творческа Европа ", „ Хоризонт 2020 " и „ Еразъм плюс " и да бъде прибавен европейският културен чек. " Благодарение на този чек, всеки млад европеец ще има опция до се запознае с културата, без значение в коя страна живее ", разясни проф. Модева. Тя посочи, че в града на тепетата толерантността е налично потвърдена в съжителството на другите етноси.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР