Пловдив. Деца от сръбския град Нови сад се включиха в

...
Пловдив. Деца от сръбския град Нови сад се включиха в
Коментари Харесай

Пловдив: Деца от сръбския град Нови сад се включиха в празничното шествие по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура

Пловдив. Деца от сръбския град Нови сад се включиха в празничното шествие във връзка Деня на славянската книжовност и българската култура и просвета, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Пловдив . Децата води Елена Велкович, съпредседател на Българското културно сдружение в региона на културата и образованието. Тя сподели, че там има проведено и Българско неделно учебно заведение, което образова към 30 ученици. Те са най-вече деца от български генезис, само че има и сръбски деца от ОУ „ Джорджина Тошевич ”, които са дали тяхната материална база. Сръбските деца, пристигнали в Пловдив през днешния ден носеха огромни красиви славянски букви, с които са изписали Нови сад. Елена Велкович сподели, че тези букви те са създали във вековна колония – лагер за изобразяване, като са им помогнали двама художници, единият от тях български.
Едното от девойките - Ивана, сподели познания за това кои са братята Кирил и Методий, като сподели, че те са родени в българско, имали са свое учебно заведение и възпитаници и са измислили глаголицата. След това Ивана пя на чист български език „ Върви народе възродени, към светли съдбини върви… ”.
Децата показаха още, че са щастливи да участват на този празник в Пловдив, където за пръв път се чества той през 1851 година и да усетят духа на празника. Освен това са щастливи да прегледат и град Пловдив, който е Европейската столица на културата през 2019 година. Елена Велкович сподели, че на Нови сад също следва да бъде Европейска столица на културата през 2021 година.
Групата е в Пловдив по покана на зам.-кмета на Пловдив Александър Държиков и дирекция „ Култура и културно завещание “.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР