Пловдив. Богородичният пост, който започва на 1 август, има по-строг

...
Пловдив. Богородичният пост, който започва на 1 август, има по-строг
Коментари Харесай

Отец Йордан: Богородичният пост, който започва на 1 август, има по-строг характер, защото чрез него съпътстваме Богородица в последните й дни

Пловдив. Богородичният пост, който стартира на 1 август, има по-строг темперамент, тъй като посредством него съпътстваме Богородица в последните й дни. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив архиерейският наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев. По думите му постът е общопризнат от християните още в древността. „ Началото му се слага към 580-600 година, като се възприема в цялата Византийска империя, а по-късно в целия християнски свят. Успение Богородично е най-големият от всички празници, отдадени на Богородица. Православната черква и целият християнски свят минават през голяма подготовка за празника. Дори богослужебните последования са доста по-различни. По време на поста се отслужва вечерня с Молебен канон на Света Богородица “, изясни архиерейският наместник на Асеновград. Отец Йордан уточни, че по време на Богородичния пост се позволява потреблението на вино и олио в събота и неделя, а на празника Преображение се яде риба. В понеделник, сряда и петък би трябвало да се използва единствено суха храна. Не се готви, а се ядат единствено пресни или сушени плодове и зеленчуци. Във вторник и четвъртък се употребява готвена храна, само че без приложимост на олио или зехтин “, изясни той. Отец Йордан добави, че в случай че празникът Успение Богородично се падне в сряда или петък, като премия за всички, потопили се в поста, Православната черква позволява и благославя приемането на храна.
Богородичният пост е един от четирите многодневни интервали на молитва и самоограничение през годината. През тези две постни седмици от 1 до 14 август, Църквата молитвено се приготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, празнувани всяка година надлежно на 6 и 15 август. В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР