Пловдив бележи рекордно слаба активност в местни избори Балотажи ще

...
Пловдив бележи рекордно слаба активност в местни избори Балотажи ще
Коментари Харесай

Пловдив след местните избори: ГЕРБ спадат, но остават водещата сила

Пловдив бележи рекордно слаба интензивност в локални избори Балотажи ще има както за кмет, по този начин и за шестте пловдивски региона Във вота за Общиски съвет първа мощ остава ГЕРБ, само че разликата с Политическа партия ще е много по-малка
Пловдив е твърдина на ГЕРБ. Това е заключението в първия ден след локалните избори, до момента в който резултатите не престават да идват. Вторият град в страната още веднъж избра за най-голяма партия в новия общински съвет групировката на Бойко Борисов, в съвсем всички региони на града герберските претенденти са любимци в балотажа, а претендентът му за кмет - досегашният кмет на " Тракия " Костадин Димитров, е с голяма преднина преди гласуването на втори тур.

На пръв взор това е необяснимо: последните няколко години бяха неприятни за града от позиция на ръководство, имаше съществено насъбрано неодобрение, а в другите два огромни града - Варна и София, обстановката наподобява по-различно.

Но претендентът Димитров съумя (повече с безмълвие, в сравнение с с кампания) да се разграничи от досегашния кмет Здравко Димитров и неговите провали, като ги показа за политика на самостоятелен от ГЕРБ и да дръпне съществено пред много бледия като наличие Ивайло Старибратов от ПП-ДБ. На равнище общински съвет, ГЕРБ не съумяват с този трик - тук разликата им с Политическа партия е много по-малка и новите обединения ще са много по-сложни. Но първият взор разкрива, че е изцяло допустимо в идващите 4 години Пловдив да се ръководи по доста сходен метод на този до момента. Кметският балотаж - нещата са съвсем ясни
Реклама
Разликата сред Старибратов, който по този начин и не съумя да формулира ясни послания и Димитров, който се показа като " сполучливият кмет на Тракия ", е доста забележителна. След 100% преброени протоколи от ЦИК, Димитров е с съвсем 34%, против 18% за претендента на ПП-ДБ. Това значи, че Старибратов би трябвало да разчита да удвои резултата си на балотажа, а претендентът на ГЕРБ да не притегли никаква нова поддръжка.

Такъв вид не е изключен, само че значи всички останали обединения и претенденти да застанат зад ПП-ДБ, а това е невероятно. Още повече, че в случай че се гледат резултатите на партиите, които поддържат двете кандидатури, Димитров към този момент е привлекъл 10% над тези, които са дали своят вот за ГЕРБ, до момента в който Старибратов има е привлекъл много по-малко хора отвън партийния избор.

И двете обединения - и ПП-ДБ и ГЕРБ - са получили доста по-малко гласове от тези на парламентарните избори през април за листите си, само че ръководещите сега са потърпевши доста по-сериозно от отлив на поддръжка. През април ПП-ДБ завоюваха Пловдив с 36 хиляди гласа (31.4%), до момента в който ГЕРБ получиха 31 хиляди (27%). Сега ПП-ДБ имат 17 хиляди за кмет, и към 15 хиляди за партийна листа, до момента в който ГЕРБ получават съвсем 19 хиляди за листата си, само че цели 32.5 хиляди за кандидат-кмета си.
Реклама
Общинският съвет - още 4 години от същото? Ясни са мандатите в локалния парламент на Пловдив съгласно предварителното систематизиране по системата Хеър Ниймайер. Тук нещата са много по-неясни, в сравнение с надпреварата за кмет.

ГЕРБ остават първа мощ, само че разликата с Политическа партия ще е много по-малка. Те печелят 13 съветници и 22% от вота, до момента в който в предишния общински съвет имаха 17. Групата на ПП-ДБ бележи сериозен растеж по отношение на досегашната обстановка, когато представители в локалния парламент имаха единствено Демократична България - 4-ма. Сега група ще наброява 10 съветници.

На трето място е локалната коалиция " Съединени за Пловдив ", чието лице беше някогашният кмет Славчо Атанасов. Под неговия байрак се събраха цяла група партии, които щяха или да са прекомерно дребни за независимо влизане, или разчитаха да се скрият под общия знаменател - Вътрешна македонска революционна организация, Земеделски съюз, Воля, Атака, Кауза България и други Техният общ брой им разрешава да влязат още веднъж в съвета, само че също със мощно понижено наличие. В последния Общински съвет партиите в тази коалиция са разполагали с общо 14 места, а в този момент влизат с 8 съветници.

Четвърта мощ е изненадата " Браво, Пловдив ", състезаващи се под номера на партията " Българска прогресивна линия ". Те вкарват цели петима съветници, колкото получава и " Възраждане. " Браво, Пловдив " беше представяно като доброволческо съдружие на цивилен деятели. Редица индикации обаче сочат, че то едва ли е единствено това. Стикери на придвижването бяха разлепени по всички таксита на компанията " Трафик такси ", а публикации за него се показваха непрестанно без обозначение за платени изявления в обвързвания с групата уебсайт Трафик нюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР