Пловдив. Археолози извършват спасително проучване на археологическия обект Източната порта

...
Пловдив. Археолози извършват спасително проучване на археологическия обект Източната порта
Коментари Харесай

Възстановяват улица на 1600 години на археологическия обект Източната порта на Филипопол“

Пловдив. Археолози правят избавително изследване на археологическия обект " Източната врата на Филипопол “, заяви за Радио " Фокус " - Пловдив археологът Мая Мартинова-Кютова, началник на разкопките. Проучват се два нови бранша. Първият обгръща пространството сред двата пилона на късно-античната порта - прохода, който е продължение на монументалната антична улица. До момента е оголен бранш от към 5 м, като се почиства и настилката от огромни плочести камъни. Проучва се присъща специфичност в устройството на портата - така наречен пропугнакулум, който съставлява в допълнение затруднение за нападатели при защитата на крепостта. Проучването в този бранш е неотложно, защото се планува създаване на едно стълбище, с цел да се обезпечи достъп откъм актуалната улица, уточни Мартинова.

Вторият бранш се изследва заради смяна на регулационната линия на парцела от запад, към улица " Митрополит Панарет ". Това е нов, не разкопан сектор по отношение на идните консервационно реставрационни действия по плана " По крепостните стени на Филипопол ", на Министерство на регионалното развитие. Проучването се прави в трасето на Марк Аврелиевата крепостна стена, от която ще се изследва бранш с дължина към 3 метра - прохода сред двата пилона на Късно-Античната врата. Този бранш не е изследван и това е неотложно, с цел да могат да се извършат реставрационно и конспервационни действия на обекта.

Археологът Мая Мартинова напомни още един път, че това е един археологически комплекс, който може да е горделивост за всеки един съвременен град и съставлява една страница от историята на Античния Филипопол, непокътнат с чудесни руини до наши дни, която има огромен капацитет да бъде реставриран, консервиран, социализиран и трансфорат в един прелестен туристически обект. " Това е основната входна артерия на Античния град. От тук са влизали и излизали най-малко трима императори, които са посещавали града, както и всички граждани на античния град ", сподели Мартинова. " Това е най-широката улица, разкрита във Филипопол и най-широката на територията на България от античността, тя е необятна 13 метра, с тротоари, по средата има непокътнати следи от коловозите на античните транспортни средства, които са минавали през нея. Тук са открити емблематични находки още през предишния век при археологически проучвания, открит е Фриза на здравеносните божества и един изключително ценен надпис за изграждане на крепостна стена през 172 година, написан на старогръцки и латински, от който разбираме, че по времето на Марк Аврелий градът е съоръжен с крепостна стена, която го пази в низината. За разлика от крепостните стени по трихълмието, които са най-ранните до този миг, разраствалия се град в низината не е бил укрепен. Но от този надпис разбираме, че тъкмо в тази година е направено това извънредно скъпо и значимо оборудване.

Марк Аврелий е дал средствата за това, а тримата императори, за които има данни, че са посещавали града са били император Адриан, през 131 година след Христа и в негова чест на това място е построена почетна арка преди построяването на крепостната стена. Другите двама, посетили града са император Каракала в 214 година след Христа и Елагабал - в 217 година след Христа. 

" По мотив визитата на последните двама са били проведени специфични игри на стадиона. Това са Александрийските игри, в чест на Карагала, който се изживява като наследника на Александър Македонси и Кендризинските игри по времето на Елагабал, наречени по този начин на основното провидение настойник на Филипопол Аполон Киндризос ", описа още археологът.

" Този обект, за наша наслада, и за горделивост на Пловдив, е непокътнат с доста положително устройство през последната строителна фаза. Улицата, която е със отлично непокътната настилка, можем да я съпоставим със актуалните, а приказваме за 1600 години. С нападалата мраморна колонада, която е красяла от двете страни портиците и, е един превъзходен материал, с който може да бъде осъществена анастилоза, т.е. възобновяване във отвесна посока, което и ще бъде направено, според утвърждения план. Така, че това място ще бъде възстановено с достоверни материали във типа, в който е функционирало в последната му фаза и ще бъде един превъзходен туристически обект ", уточни Мая Мартинова.

Улицата ще се вижда и даже ще бъде употребена като туристическа пешеходна зона, като по този начин наречена  " експедиционна пътека " и ще може да се виждат браншове от крепостните стени, от устройството на самата късно-антична врата. Улицата от двете страни е имала и редуващи се постаменти за скулптури на видни филипополски персони, които са имали заслуга към града. Открит е и постамент за скулптура на Флавий Василиск, който става по-късно император и това също ще бъде експонирано.

" Винаги може да бъдем изненадани с някаква находка, това е един доста богат обект, тук има напластявания от 4 и 3 век преди Христа, от Елинистична ера, само че най добре са непокътнати останките от последните късни столетия – Римската и Късно-античната ", сподели Мартинова, запитана имат ли упования за нови разкрития.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР