Площи намиращи се в най-източната част на пустинята Сахара скоро

...
Площи намиращи се в най-източната част на пустинята Сахара скоро
Коментари Харесай

Търсят злато под пустинята Сахара

Площи намиращи се в най-източната част на пустинята Сахара скоро ще бъдат създадени от минни компании, които ще търсят находища на злато. Това стана допустимо откакто държавното управление на Египет облекчи условията към задграничните вложители за подписване на концесии за рандеман на скъпи минерали.

Въпреки, че Египет е четвърта в света по мярка на златните запаси и има богата история в добива на скъпия метал още от времената на славните фараони, към днешна дата в страната публично оперира едвам една мина за злато.

Сега обаче страната желае да се възползва от високите цени на златото, пробвайки се да сътвори цяла промишленост за рандеман. Промените в закона, в това число понижението в каузи от облагата, който частните минни компании би трябвало да превеждат към държавното управление, направиха страната апетитна хапка за огромните играчи в бранша, написа Reuters.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Гръцкият парламент утвърди модифициран контракт с канадската El...

Така една година откакто бяха оповестени търговете за избор на концесионер на разнообразни блокове в пустинята, страната към този момент има пет подписани контракта за изследване.

Правителството се пробва да притегли вложения от най-малко 1 милиарда $ годишно в минния бранш – цел, която съгласно източници от промишлеността е постижима.

„ Успехът ще се мери от това, какъв брой мини ще бъдат разкрити и какъв брой ще продължат напред към произвеждане “, разяснява Патрик Барнс, началник метали и минно дело в консултантската компания Wood Mackenzie, която поучава египетското държавно управление за промяната в законодателството.

" Ранните знаци демонстрират, че този търг бе много по-успешен по отношение на предходния “, прибавя той. При първия си опит под новата регулация през ноември предходната година, Египет предложи 82 блока за изследвания на 11 компании – от такива без изключително огромна история, до индустриални колоси като Barrick Gold. Блоковете се намират в геоложката групировка Арабско-нубийският щит до крайбрежията на Червено море. Вярва се, че точно там се намират едни от най-богатите находища на минерали в света.

Базираната във Англия Altus Strategies съобщи, че се стреми да построи собствен механически екип и да извърши интервенции за отдалечено наблюдаване и картографиране на 1500 квадратни километра земя преди да стартира изследването.

Компанията чака да влага няколко милиона $ в кратковременен проект, само че сумата може да скочи до 100-200 млн. $, в случай че бъдат открити златни находища. Говорител на основаната в Канада B2Gold, която също завоюва контракт за концесия в Египет, разяснява, че изследванията ще стартират скоро.

Минните компании приветстват измененията в египетските закони, които преди изискваха от вложителите основаване на взаимно дружество с държавното управление. Освен това приходите, които са дължими на държавното управление вследствие на добива бяха лимитирани до равнище от 20%.

Въпреки това, опазване на условието блоковете за изследване да бъдат предоставяни посредством търг понижава възможностите за взрив в добива на злато, счита Сами Ел Раги, ръководител на основаната в Австралия компания Nordana Pty Ltd.

" Нито една сполучлива страна в минната активност не ползва този развой. Всички те имат транспарантни закони, които дефинират условията за квалифицираност, отговорности и права на вложителите. Там работят на правилото, който първи е пристигнал, той първи получава обслужване ", споделя Ел Раги, създател на първата и към този момент единствена мина за злато в Египет.


Цената на златото

За един минен план са нужни приблизително 10-15 години с цел да извърви пътя от разкриване на скъпи минерали до пускане на произвеждане. Впреки, че цената на златото се намали след върховете, които удари през 2020 година, икономисти чакат, че повишаването ще се завърне през идните години.

" Ако достигнем миг, в който има няколко залежи, Египет може да се трансформира в един от най-големите производители на злато в Африка... Разполага с отличен капацитет ", споделя Стивън Полтън, изпълнителен шеф на Altus Strategies.

Активистите призоваващи за запазване на околната среда обаче настояват, че добивът на злато не може да бъде оневинен по никакъв метод. Той генерира нездравословни излъчвания, може да навреди на водните запаси и за разлика от медта и минералите употребявани за производството на акумулатори, не се ползва всеобщо в технологии, които да предизвикат преход към въглеродно неутрална стопанска система.

Правителството разгласи, че е отворено към рандеман и на други минерали, само че златото остава фокус към този момент. " Златото безусловно е най-хубавото нещо, с което да започват, защото има количества, за които се знае ", споделя Барнс от Wood Mackenzie.

" Египет има неограничен капацитет за рандеман на мед, злато и други артикули. Най-голямото терзания за промишлеността е неналичието на задоволително доставки на мед. Места като Египет, които се смятат за непроучени, само че с висок капацитет, ще привлекат вниманието, в случай че съумеят да запазят капиталовите условия ", прибавя той.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР