Площада пред Художествена галерия Проф. Теофан Сокеров в Ловеч да

...
Площада пред Художествена галерия Проф. Теофан Сокеров в Ловеч да
Коментари Харесай

Пак предлагат площад в Ловеч да носи името на поп Кръстю

Площада пред Художествена изложба " Проф. Теофан Сокеров " в Ловеч да се именува " Свещеноиконом Кръстю Никифоров " ще обсъдят общинските съветници на своето постоянно съвещание на следващия ден. Предложението е постъпило от фондация " Граждани против насилието ". Свое мнение по тематиката са дали от Регионалния исторически музей в Ловеч, съобщи Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
По думите на Васил Колев, ръководител на Фондация " Граждани против насилието ", това е следващото искане за именуване на това пространство на името на поп Кръстю, като първото е от 2003 година от Ловчанския митрополит Гавриил, Фондация " Граждани против насилието " и Културно общество " Поп Кръстю " - Ловеч. След това има от 2013 година и от тази година. Всички оферти обаче са били отхвърлени. Един от претекстовете е, че за личността на поп Кръстю има разнообразни отзиви и би трябвало да се провежда конференция.

" Тази година се навършват 140 години от гибелта на духовник Кръстю Никифоров. В продължение на 120 години за него се е говорило какво ли не ", съобщи Колев.

Той добави, че няма доказателства и обстоятелства, че свещеникът е предал Левски . Според него кръщаването на площада на негово име ще е знак, че страната в лицето на общинската администрация в град Ловеч зачита приноса на свещеника в битката за църковна, национална и обществена независимост, в напъните за просветното и духовно израстване на българина.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова съобщи, че недоказани обвинявания не трябва да бъдат подкрепяни.

" Винаги съм заставала на страната на историческата истина. Дебатът по това дали има или няма изменничество на този стадий продължава да тече. Очевидно има изменничество и това е тезата, която застъпват голяма част от историците. Ще бъде преждевременно, в случай че се тръгне към сходна обществена смяна и именуване на едно знаково място за Ловеч, в квартала, където на процедура Апостолът е правил революционната си активност ", уточни Маринова и добави, че на този стадий сходно деяние би било преждевременно.

Според мнението на РИМ - Ловеч, към днешна дата отношението към свещеноиконом Кръстю Никифоров не е еднопосочно. Някои историци, писатели и общественици считат, че оправданият духовник би трябвало да бъде повдигнат на фундамент, други - че е справедливо оправдан, само че не би трябвало да бъде героизиран, а трети не престават да поддържат тезата за измяната.

От музея смятат, че личността и делото на поп Кръстю са придобили национално значение и въпросът по именуването на площада на негово име би трябвало да бъде решен с необятно присъединяване на национални и локални научни и културни институции , цивилен и публични организации, които да реализират единодушие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР