Плевенският регион може да очарова всеки гост със своите исторически,

...
Плевенският регион може да очарова всеки гост със своите исторически,
Коментари Харесай

Плевенският регион – палитра от духовни християнски традиции, историческа памет и природен колорит

Плевенският район може да очарова всеки посетител със своите исторически, културни и духовни забележителности. Посещавайки това красиво кътче на България, не пропускайте да видите църквата „ Света Параскева “, ситуирана в центъра на град Плевен. Нейната история е тясно обвързвана с националната еднаквост на борбения плевенския дух. В началото на XIX век, със скромни дарения на локалното население в тогавашната Маньова махала, се построява дребен храм от двойни плетове и вар. От тогава до наши дни той е бил напълно разрушаван и отначало съграждан. С развиване на занаятчийството, търговията и увеличение растежа на популацията в града се разисква нуждата храмът да се построи отначало.

Известният търговец Георги Тъпчилещов и Янаки Бенов, който е отпред на църковното настоятелство, съумяват да издействат султански ферман за нейното възобновяване, без да има огромно ограничаване. В рамките на две години е построена трикорабна базилика, включваща притвор, две странични пространства, централна част със солей и олтар. Храмът, именуван още „ Св. Петка Българска “, е осветлен персонално от българския екзарх Антим I през 1872 година

Основоположник на храма е огромният тревненски първомайстор Генчо Кънев. Интересен факт е, че поддържащите я каменни колони са били част от манастирска черква към селата Славовица и Оряховица. Иконите са дървени и са подарени от разнообразни занаятчийски сдружения, а стенописите са дело на даровития българин Господин Сербезов. В плевенския храм се пази парченце от дрехата на Света Параскева, в която са били увити нейните свети мощи. Светицата е почитана като настойничка на целия български народ. През своето многогодишно битие тази черква постоянно е била значимо духовно и просветно средище.
Разглеждайки града, посетете още едно знаково място за Плевен - „ Скобелев парк “, основан в памет на починалите съветски герои в боевете на 30 август 1870 година В парка може да видите един от стоте национални исторически обекта - „ Плевенската епопея “, повдигнатa върху четири щика, които въплъщават силата на оръжието, донесло свободата.Съчетанието на статуя, живопис, текстове, предмети и триизмерна форма, дават най-хубава визия на посетителите за историческите събития преди Освобождението на Плевен. Част от духовната история на този край е къщата - музей " Стоян и Владимир Заимови ".

Гостите на града могат да се насладят на красивата природа и да си отпочинат в парк „ Кайлъка “, който се намира наоколо до Плевен, в долината на река Тученица. Живописна природа, цветни алеи, езера и скални масиви, са единствено част от красивите кътчета, които паркът предлага.

Пълноценен отдих и отмора предлага Туристическият дом " Кайлъка ". Посещавайки града, можете да отседнете и да релаксирате и в хотел „ Ростов “, който може да откриете в центъра на Плевен. Тази постройка е емблематична и впечатлява освен с размера си, само че и с обстоятелството, че е първата проектирана по френска технология.
На 7 км. от града, ситуиран в пещерно образувание в Национален парк „ Кайлъка ”, се намира Музеят на виното. Освен уникалността на своята локация, музеят предлага най- огромната в България експозиция на остарели виновност.
Плевенският район постоянно очарова своите гости, избрали мястото поради мощните духовни обичаи, ярката историческа памет, естествена хубост и обаяние.

Ако желаете да научите повече за материалното и нематериалното религиозно завещание на трансграничния район България – Румъния, посетете нашия уебсайт:

www.holysites.me

Проект: “Трансгранично религиозно завещание ”, планов код ROBG-509, е съфинансиран от Европейския Съюз посредством Европейския фонд за районно развиване в границите на Програмата Interreg V-A Румъния- България
Автор: „ Фондация за районно развиване “
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР