Плевен. Общото събрание на Факултет Обществено здраве“ при Медицински университет-Плевен

...
Плевен. Общото събрание на Факултет Обществено здраве“ при Медицински университет-Плевен
Коментари Харесай

Доцент Милена Карчева е новият декан на Факултет „Обществено здраве“ при МУ-Плевен

Плевен. Общото заседание на Факултет „ Обществено здраве “ при Медицински университет-Плевен избра нови органи на ръководство за мандат от 4 години – декан и Факултетен съвет. Новоизбраният декан на факултета е доцент доктор Милена Карчева, която поема поста от проф. доктор Силвия Янкуловска след два мандата на ръководство. Това оповестиха от пресцентъра на МУ-Плевен .

Доцент Карчева е началник на катедра „ Инфекциозни заболявания, епидемиология, паразитология и тропическа медицина “. Тя е ученик на Медицински университет – Плевен, доктор с две специалности – „ Епидемиология на инфекциозните заболявания “ и „ Хигиена на детско-юношеската възраст “, както и магистър по Обществено здраве и здравен мениджмънт. Доцент Карчева е член на работна група към Министерство на здравеопазването за правене на план на Наредба за реда и изискванията за осъществяване на диагностика, профилактика и надзор на обособени заразни болести; член на Управителния съвет на Българското научно сдружение по епидемиология на заразните и незаразните болести; Председател на комисия за правене на Доклад-самооценка за програмна акредитация на докторска стратегия по Епидемиология и член на Комисията за осъществяване на държавен научен изпит по епидемиология на инфекциозните заболявания.

Доцент Карчева поема ръководството на Факултет „ Обществено здраве ” за интервала 2021 – 2025 година, институционализиран на 12 май 2005 година като структурно звено на Медицински университет-Плевен с задача е да обезпечава образование и подготовка на студенти от разнообразни специалности, бъдещи експерти в региона на публичното здраве и да прави задълбочени научни проучвания по настоящи проблеми.

Пред делегатите на Общото заседание тя изложи визията си за развиването на факултета за идващите 4 години, който би трябвало да резервира традициите си и положителните практики, само че и да отговори на провокациите на бъдещето. Тя напомни, че с годините разбирането за публично здраве не трансформира главната си цел, а точно „ реализиране на най-високото физическо, психическо и обществено равнище на благоденствие и дългоденствие, съвместимо със знанията и ресурсите, налични в даден миг и място, достижими за всеки член на обществото. ” Тази цел е осъзната от държавни управления, интернационалните неправителствени организации, научни институти и се трансформира в неразривна част от политиките за опазване на здравето в другите общества.

Основно място в тези политики заемат учащите институции, в частност факултети по публично здраве, чиято задача е подготовка на експерти, способни да отговорят на потребностите на публичното здраве.

Като акцент в образователната активност, доцент Карчева сложи нуждата от съгласуваност и партньорство посредством развиване на взаимни образователни стратегии и присъединяване в академични мрежи. А в научноизследователската активност съществена задача е привличане, създаване и обосноваване на квалифицирани научни фрагменти, докторанти и млади учени посредством осъществяване на Дни на отворените порти на факултетно равнище и изнесени осведомителни акции за кариерните благоприятни условия във Факултет „ Обществено здраве “.

Доцент Карчева се обърна към преподавателите и студентите с думите: „ Изправям се пред Вас с ясното схващане, че изборът на Декан е споделена отговорност на всеки един от нас. Всеки нов избор е опция за внасяне на нов жанр на работа и хрумвания, препоръчани в разнообразни платформи. “ За мото на мандатната си стратегия тя е избрала една мисъл на Джак Ма: „ Много по-лесно е да обединявате хората към общи хрумвания, в сравнение с към един водач, който да е той ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР