Плесенни гъби, които се разпространяват в Чернобилския ядрен реактор и

...
Плесенни гъби, които се разпространяват в Чернобилския ядрен реактор и
Коментари Харесай

Сензационно откритие в Чернобил може да спаси човечеството

Плесенни гъби, които се популяризират в Чернобилския нуклеарен реактор и гълтам радиация, могат да спомогнат на човечеството да изолира смъртоносни лъчения, написа Daily Mail.

През 1991 година, пет години след нуклеарната детонация в Украйна, черните гъби бяха открити по стените на изоставения реактор, в който имаше голяма централизация на гама-лъчи. Удивени от събитието, че тези гъби са оживели при екстремалните условия, учените ги изследваха и попаднаха на изненадващо изобретение.

Плесенните гъби порастват даже в средата на радиационно замърсяване. Това се дължи на количествата меланин – пигментът, който потъмнява цвета на кожата и разрешава на гъбите да всмукват обикновено рисковите лъчения. Този развой учените назовават „ радиосинтезис ”.

„ Меланинът всмуква радиация и я трансформира в различен тип сила, в това число електрическа ”, споделя Катсури Венкатесваран от лабораторията на НАСА.
Ползите от силата на плесенните гъби за медицински цели наподобяват обнадеждаващи, само че не стопират дотук, защото учените не престават проучванията си с проби от тях, изпратени в открития космос.

С развъждането им в Международната галактическа станция, където равнищата на радиация са по-високи от тези на Земята, Венкатесваран и професор Клей Уанг от Университета в Южна Калифорния съумяха да следят процеса на разновидност.

Поставени в стресова конюнктура, микроорганизмите отделят характерни молекули, които могат да доведат до основаването на лекарство, което да защищава хора от въздействието на радиация.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР