Пленумът на ВСС започна разглеждането на второто искане за отстраняване

...
Пленумът на ВСС започна разглеждането на второто искане за отстраняване
Коментари Харесай

ВСС гледа второто искане за отстраняване на Гешев, изслушват Сарафов и Тодоров

Пленумът на Висш съдебен съвет стартира разглеждането на второто искане за премахване от служба на основният прокурор Иван Гешев. Предложението беше импортирано от четирима представители на прокурорската гилдия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е по отношение на изявлението на Гешев на конференция от 15 май, по време на която той назовава българските политици “политически отпадък ”. Кадровиците взеха решение да изслушат Ясен Тодоров, зам.-директорът на Национална следствена служба, както и Борислав Сарафов, шеф на Национална следствена служба, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Калина Чапкънова от Висш съдебен съвет показа в действителност условия, които обосновават тяхното предложение. Тя уточни, че те са на база на конференцията, която основният прокурор организира на 15 май в Съдебната палата и в която той назова българските политици " отпадък ". Чапкънова добави, че към този момент са внесли и съответните доказателствени материали.

Преди основният прокурор Иван Гешев да изрази своето мнение по предлагането, той подсети, че може да прави доказателствени претенции по време на процедурата и по-късно изиска да изслушат зам.-директорът на НсЛС Ясен Тодоров. Главният прокурор сподели, че съгласно него чуването на Тодоров е относимо по процедурата и ще стане ясно какво са коментирали двамата след опита за атентат против него.

Процесуалният представител на основният прокурор юрист Радостина Томова показа мнението на основния прокурор: " Оспорваме напълно основателността на това предложение. Изложените в него в действителност условия са извадени от подтекста на цялостното изявление на Иван Гешев и от тях по никакъв метод не би могло да бъде изработен извода за осъщественото нарушаване, за което се твърди. Много в детайли сме изложили основание за какво той е имал право да направи изявление - от правото си за изявление на свободно мнение, което е обезпечено от Конституцията, се употребява без значение, че той е в качеството си на основен прокурор. За определяне на събитието, че изложеното в предлагането е извадка освен това, не дръзвам да настоявам, че е съзнателно направена и тенденциозна, само че извадка извадена от общия подтекст на изявлението, която не би могла да бъде на въведена като нарушаване на етичните правила и правила, в тази процедура ще желаяме чуването на този запис, които е прибавен и признат като доказателство и към този момент е признат като доказателство, с цел да може да се схване цялостното изявление и да се извърши преценка дали нашите подозрения са правилни или надлежно на вносителите "., уточни Томова и добави, че те поддържат доказателствените претенции от предното съвещания, както и тези, които са създали през вчерашния ден.

От своя страна Гешев още веднъж настоя всички материали по двете процедури, към този момент прекратената, както и тази която организират сега, да бъдат качени на уеб страницата на Висш съдебен съвет, с цел да може всичко да е обществено. Той акцентира, че желае да му бъде възложен рационален период да се запознае с доказателствата и подсети, че той е получил някой доказателства по-рано през днешния ден като прикани да му бъде даден рационален период, в който да се запознае с тях. При гласуването с 19 " за " беше признато да изслушат Тодоров.

От доказателствените претенции, които бяха входирани от Адвокат Томова стана ясно, че когато Гешев е получил заплашително писмо, с него е била и Марчела Панталеева, специалист по връзки в прокуратурата.

Последва и предложение на Атанаска Дишева от Висш съдебен съвет да бъде изслушан и шефът на НсЛС Борислав Сарафов. Пленумът на Висш съдебен съвет одобри с 11 гласа " за " неговото чуване като 8 се оповестиха " срещу ". Предложението беше прегласувано като гласуването беше същото - 11 " за " и 8 " срещу ".

Кадровиците гласоподаваха и дали измежду изслушаните да бъдат и Даниела Машева и Красимира Филипова, заместници на основния прокурор. Предложението не се одобри, като едвам 4 гласоподаваха " за ", а " срещу " бяха 15./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР