Пленумът на ВСС ще предостави на министърката на правосъдието Надежда

...
Пленумът на ВСС ще предостави на министърката на правосъдието Надежда
Коментари Харесай

ВСС сметна: ако извадят европрокурорите от опеката на Гешев, ще е скъпо

Пленумът на Висш съдебен съвет ще даде на министърката на правораздаването Надежда Йорданова план на финансова аргументация за предлаганите от нея хрумвания - да се извадят българските делегирани прокурори в обособена конструкция, чийто началник да се показва директно от Лаура Кьовеши. В момента те са 9 - едната численост не е запълнена.

Само преди дни - до момента в който обществото още се вълнуваше от закриването на спецсъда и прокуратурата, от, че внасят нов законопроект за измнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ):

Европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в независима организационна конструкция в прокуратурата, а административните функционалности на началник да се реализират от оправомощен от Европейската прокуратура европейски делегиран прокурор.

Едва ли има подозрение ход против кого е това...

Българските делегирани европрокурори са в изключително - леко " разкрачено " състояние: от една страна на хартия са самостоятелни от Главния, от друга остават български магистрати, с цел да могат да проверяват и да проведат даже един елементарен разпит или обиск. Да не приказваме, че след края на 5-годишния мандат се връщат като изцяло подчинени и подвластни от обвинител №1 и изключително от монолитните му съидейници от Висш съдебен съвет.

Иначе актуалната стъпка за по-лесна (и може би по-хигиенична) връзка с Кьовеши, е просто следващата: преди този момент бе обявено, че Агенция " Митици " и Министерство на вътрешните работи стартират да одобряват и пращат без значение от държавното обвиняване сигнали директно към Люксембург. После като контактна точка бе прибавен и Министеският съвет. Как може да стане подаването на сигнал - може да видите

Така на процедура се заобиколи цялостният монопол Върховна касационна прокуратура, която до тогава " единствена държеше телефона ".

В днешното известие самата финансова аргументация не се показва от пресцентъра на Висш съдебен съвет. Но пък ясно се споделя, че концепцията...

"... ще докара до увеличение на разноските на правосъдната власт, които не са планувани в одобрения бюджет за 2022 година. "

Това най-вероятно официално е по този начин - още повече, че планът на Министерство на правосъдието планува и постройка.

Критикува се още Министерство на правосъдието, че " финансовата аргументация не може да бъде цялостна и точна, поради незадоволителната информация, с оглед предлаганите законодателни промени и характера на предлаганата конструкция ".

Ето и истинското известие от Висш съдебен съвет:

ПЛЕНУМЪТ НА Висш съдебен съвет ЩЕ ПРЕДОСТАВИ НА МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО ПРОЕКТ НА ФИНАНСОВА ОБОСНОВКА КЪМ ПРОЕКТ НА РМС ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

28 април 2022 година

Пленумът на Висшия правосъден съвет дава план на финансова аргументация към Проект на Решение на Министерския съвет за одобрение на законопроект на Закон за осъществяване и допълнение на Закона за правосъдната власт на министъра на правораздаването. Законопроектът планува ограничения за обезпечаване реализирането на функционалностите по Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета от 12 октомври 2017 година за определяне на засилено съдействие за основаване на Европейска прокуратура на европейските делегирани прокурори, които ще са обособени в независима организационно конструкция в прокуратурата. Средствата за активността на структурата на европейските делегирани прокурори ще се обезпечават от бюджета на правосъдната власт. Нейният началник ще е разпоредник с бюджет, като от Пленума на Висш съдебен съвет ще се дефинира степента на разпоредник с бюджета.

Пленумът на Висш съдебен съвет прецизира, че финансовата аргументация не може да бъде цялостна и точна, поради незадоволителната информация, с оглед предлаганите законодателни промени и характера на предлаганата конструкция, което ще докара до увеличение на разноските на правосъдната власт, които не са планувани в одобрения бюджет за 2022 година.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР