Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) спешно да обсъди начина,

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) спешно да обсъди начина,
Коментари Харесай

Съдебната охрана действа под минималните стандарти за сигурност, обяви главният прокурор

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) незабавно да разиска метода, по който Главна дирекция " Охрана " към Министерството на правораздаването пази правосъдните здания. Това да стане в наличието на министъра на правораздаването Цецка Цачева и след чуване на шефа на дирекцията. Това предложение ще насочи още на следващия ден прокурорската гилдия, а мотив стана случай отпреди две седмици, разиграл се пред вратите на постройката на Специализирания углавен съд, осведоми news.lex.bg.

На 26 април подсъдимият за наркоразпространение Венцислав Дамянов след края на правосъдно съвещание атакува и удари няколко пъти очевидеца по делото против него Теодор Томов. Отправил и закани за ликвидиране - че ще го ликвидира, в случай че отново свидетелства. Очевидци на случая станаха жители, публицисти, магистрати и чиновниците на дирекция " Охрана ", които пазят на входа на постройката.

По този мотив шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев е алармирал Висш съдебен съвет, а прокурор Георги Мойсев изготвил отчет за случая.

Установено било, че нито една от охранителните камери не работи, също така реакцията на чиновниците на основна дирекция " Охрана " е граничила с нулата. Пълна липса на съответна реакция, противоречие на минималните стандарти за сигурност - по този начин основният прокурор Сотир Цацаров разяснява случая през днешния ден.

" Това минава всевъзможни граници. Не е обезпечена сигурността на магистратите и на жителите. Това е извънредно неприятен сигнал във връзка с метода, по който се организират правосъдните съвещания и последствията от тях. Свидетел очевидно е застрашен, реакцията – нула. Действията на ГДО са под всякаква рецензия, те не дават отговор на минимални стандарти за сигурност ", сподели основният прокурор.

Той подсети за изявление на шефа на дирекция " Охрана ", който пратил магистратите да паркират персоналните си коли на паркинга на прилежащ мол, а не на служебния пред постройката на спецсъда и прокуратурата.

Затова Цацаров предложи въпросът да бъде отправен до Пленума на Висш съдебен съвет, който да разиска метода на осъществяване на отговорностите на дирекция " Охрана " във връзка с защитата на правосъдните здания и по-специално тази на спецорганите. Добави, че това разискване би трябвало да се организира в наличието на министъра на правораздаването и след чуване на шефа на дирекцията.

Главният прокурор напомни, че по времето, когато Христо Иванов беше правосъден министър, Главна дирекция " Охрана " е била освободена от задължението да пази правосъдните здания, а вместо тях посредством социална поръчка това било обещано на частна компания. Тук основният прокурор се запита дали равнището на защита на спецсъда и на спецпрокуратурата не би било надалеч по-добро, в случай че се извършваше точно от частно сдружение.

От думите на различен член на прокурорската гилдия - Гергана Мутафова, се разбра, че има проблем със собствеността на техниката, с която дирекцията прави активността си. Оказва се, че една от част от нея е на правосъдната власт, а друга на Министерството на правораздаването. По този метод по думите на Мутафова дирекцията не реализира добър надзор за това дали техниката работи.

Евгени Диков от своя страна уточни, че Главна дирекция " Охрана " непрекъснато дава наставления на Висш съдебен съвет какви съставни елементи и механизми би трябвало да бъдат купени, съветът ги купува, а в този момент се вижда и по какъв начин те се експлоатират. Диков сложи и различен въпрос - по какъв начин може техниката да е работила, до момента в който в постройката на ул. " Черковна " е била ДАНС, а когато дирекция " Охрана " пое стопанисването ѝ, тя към този момент да не работи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР