Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши със 17 гласа

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши със 17 гласа
Коментари Харесай

ВСС се отказа да отстрани Гешев за уронен престиж на съдебната власт

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) реши със 17 гласа " за " и 3 " срещу " да почете изненадващото отдръпване на първото искане на шестима кадровици от 12 май за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Така съветът ще прегледа единствено второто искане за освобождението му, което е обвързвано общественото му изявление, обвързвано с " политическия отпадък, който би трябвало да изметен ". 
Оттеглянето
Днес сутринта един от вносителите на първото искане за освобождението на основния прокурор - Огнян Дамянов, изненадващо разгласи, че отдръпват предлагането си без да уточни. Заседанието за пръв път се ръководи от новия правосъден министър Атанас Славов.

Първото предложение беше за твърдени нарушавания, накърняващи престижа на правосъдната власт  във връзка следствие на гърмежа против кортежа на основния прокурор на пътя Самоков-София на 1 май.

Оттеглянето се случи, откакто съветът въпреки всичко реши да гледа двете претенции за отстраняването на Гешев всъщност. 

След дадена отмора по обед, Пленумът още веднъж се събра и поради избухналия спор и настоявания от страна на членовете му, Гергана Мутафова (вносител на първото искане), въпреки всичко аргументира отдръпването. Тя се базира на разпореждане на СГП, с което се отхвърля формиране на досъдебно произвеждане против Гешев поради изказванията, че се е намесил по неприемлив метод в следствието на атентата против него, изпращайки на място израелски специалист за оглед.

От думите на Мутафова стана ясно, че това е по сигнал на гражданското придвижване БОЕЦ. В него имало подозрения за инсценировка на атентата, както и изказвания за длъжностно закононарушение от страна на Гешев. Прокурорът Тодор Денков отхвърля да стартира следствие. В претекстовете му се показва, че специалистът не е бил позволен до местопроизшествието, а е направил оглед от към 20-30 метра.

Самият Гешев пък разяснява, че са му били снети пояснения по всичко, обвързвано с гърмежа на 1 май. 
Натиск
Думата взе и Огнян Дамянов. Той сподели, че вносителите на предлагането за уволнението, са били призовавани във Върховната касационна прокуратура. " Дали това не въздейства върху нашето разбиране? ", попита той. Предпочитал предлагането за уволнението да не се гледа, " тъй като Гешев е направил по този начин, че да остане чувството, че то е импортирано под политически напън ". " В момента върху предложителите се оказва напън, само че мълчим поради това. Няма нищо мъжко, воеводско и не знам какво си прокуратурата да прави такива инспекции. Това е възмутително и форма на напън ", заключи Дамянов.
Второто искане
Така пред съвета остава висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската гилдия, което е поради изявлението на Гешев, че в Народното събрание има " политически отпадък ".

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова (членове на съдийската колегия) предлагането не може да бъде оттеглено . Въпреки че няма експлицитен текст в разпоредбите на Висш съдебен съвет, те направиха прилика с разпоредбите за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са позволени доказателствени претенции, вносителят не може да отдръпна предлагането.

Самият Гешев се разгласи срещу прекратяването на производството по първото искане за уволнението му. Според него настояването не може да се отдръпва, а би трябвало да бъде прегледано и да се види несъстоятелността му . Той уточни, че пред залата чакат очевидци, които да бъдат разпитани. " Има доминиращ публичен интерес и го изискуем на обществото и магистратите ", сподели Гешев, защитавайки тезата, че предлагането би трябвало да бъде прегледано.

Преди това Иван Гешев съобщи, че няма терзания и не желае да става причина да се бави процедурата. „ Ще спомагам изцяло, само че имам право на отбрана, добави основният прокурор “, заявява той.

Според Цветинка Пашкунова пък няма проблем да стартират да разискват точката с разпит на очевидците, които са призовани. Един от тях е зам.-шефът на националното разследване Ясен Тодоров. 
Разпити
Следобед Висш съдебен съвет стартира разискване на второто искане за освобождение на Иван Гешев поради думите му за „ измитането на политическия отпадък ".

От името на вносителите Калина Чапкънова още веднъж прочете настояването. Според тях с думите, изречени от Гешев, се уронва престижа на правосъдната власт.   

Гешев изиска да бъде разпитан като очевидец Ясен Тодоров за среща сред двамата на 14 май. Тя е била след срещата на основния прокурор с кадровика Йордан Стоев. Атанаска Дишева пък настоя за разпит на зам.-главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов.

Адвокатът на основния прокурор Радостина Константинова - Томова се базира на обезпеченото от Конституцията право на свободно изложение на мнението. По думите й изразът бил изваден от подтекста. Затова държат да се чуе целия запис на изказването му. 

Самият Гешев сподели, че желае време, с цел да се запознае с доказателствата по първото искане, с цел да може да употребява някои от тях по второто искане.

В последна сметка бе решено да бъдат изслушани Сарафов и Тодоров.  

 

Обобщение от Георги Карамфилов на случилото се до 17 ч. вижте в идващото видео:

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР