Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да продължи днес

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да продължи днес
Коментари Харесай

ВСС реши да продължи с процедурата за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев в негово отсъствие

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) реши да продължи през днешния ден с процедурата за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, съобщи Българска телеграфна агенция.

В поддръжка на решението гласоподаваха 13 от членовете на Висш съдебен съвет, а срещу бяха седем .

Членовете на съвета сега вземат решение дали да одобряват за доказателства анкети на две медии, както и чуване на изказване, направено пред медиите от основния прокурор.

Гешев преди час напусна съвещанието, с цел да пътува за Страсбург, където на следващия ден ще бъде изслушван в Европейския парламент .

Заедно с него съвещанието на пленума напусна и юристът му Радостина Томова. Гешев изясни, че желае персонално да участва на цялото съвещание на Пленума и да упражни правото си на персонална отбрана. 

При дебата след напускането му кадровиците се разделиха в мнението си дали съвещанието по процедурата

би трябвало да продължи в отсъствието на Гешев, или да се отсрочи за различен ден. Според няколко от членовете на съвета основният прокурор „ шиканира “ процедурата, до момента в който останалите означават, че той има право на персонална отбрана.

Процедурата за премахване на основния прокурор стартира след отправено предложение от четирима членове

на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет поради изявление на Иван Гешев от 15 май по време на конференция, на която той употребява израза „ политически отпадък “, с което, съгласно тях, се уронва престижът на правосъдната власт.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР