Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) решава дали да приеме

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) решава дали да приеме
Коментари Харесай

ВСС решава дали да обсъди валидността за избора на и.д. главен прокурор

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) взема решение дали да одобри предлагането на министъра на правораздаването Атанас Славов да включи в дневния си ред спомагателна точка и да разиска на съвещанието си валидността за избора на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, определен от Прокурорската гилдия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Драгомир Кояджиков, член на Пленума на Висш съдебен съвет, сложи въпросите към кой миг е бил освободен от служба Иван Гешев като основен прокурор – когато е подписан указът от президента, или когато той е бил обнародван в Държавен вестник.

Министър Славов означи, че поради това, че българското общество е сензитивно към протичащото се в правосъдната власт, както и поради това, че Български хелзинкски комитет, Съюзът на съдиите в България, и прочие организации са оспорили решението да бъде взето от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, и поради планувания на следващия ден митинг от една от гражданските организации, би трябвало да се направи разискване. Той изясни, че не е свикал Пленума на Висш съдебен съвет на 16 юни, защото в Закона за правосъдната власт би трябвало да се дадат три дни и няма по какъв начин това да стане още вечерта на 16 юни, тъй като ще наруши закона.

" Указът влиза от момента на издаването, а оповестителният настава от момента не обнародването в Дъждовни води ", сподели още правосъдният министър.

БГНЕС напомня, че в качеството си на председателстващ Пленума правосъдният министър предлага да се организира " разискване на органа, способен да дефинира и.ф. основен прокурор на Р България ". Като претекстове за това той показва изразените мнения, в това число на членове на Висш съдебен съвет, представители на професионални правни организации и на университетските среди, че способният орган, който може да вземе решение за избор на изпълняващ длъжността основен прокурор, е Пленумът на Висш съдебен съвет. От друга страна, понастоящем, към този момент има взето решение, само че от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Според Славов всичко това поражда подозрение във валидността на по този начин взетото решение и повдига съществено въпроса за легитимността на избора, което безспорно следва да бъде сложено на вниманието и задълбочено разисквано от Пленума./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР