Племето на догоните, което наброява около двеста хиляди души, е

...
Племето на догоните, което наброява около двеста хиляди души, е
Коментари Харесай

Догоните и Космосът

Племето на догоните, което наброява към двеста хиляди души, е изолирано на платото Бандиагара на територията на Мали в Западна Африка.

Хижите има са от глина, обредните им танци са на кокили, те погребват мъртвите в пещерите си – на пръв взор културата им е напълно примитивна.

И в това време те са най-тайнственото племе с най-висши знания за Космоса. През тридесетте години на двадесети век френският етнограф Марсел Гриол живял измежду догоните и записал доста от историята им.

Той разгласил легендите им, само че книгата нямала триумф. Съвсем инцидентно след време текстовете попаднали в ръцете на британския астроном МакГрий.

 Догоните и Космосът

Той бил учуден от обстоятелството, че галактическите секрети, известни най-вече на експертите, и открити след средата на деветнадесети век, били известни на догоните от антични времена.

Така да вземем за пример догоните имат фетиш към Сириус и по-точно към звездата Сириус В, която е открита през 1862 година и съвсем един век по-късно е била зачислена към категорията на белите джуджета.

Ритуалите на догоните от антични времена са свързани с петдесетгодишния цикъл на въртене на Сириус В към Сириус. Но да се види спътникът на Сириус, да се дефинира какъв цвят е и да се знае интервалът му на въртене, е невероятно да се направи без телескоп.

Спътниците на Юпитер, за които се споделя в античните митове на догоните, също не могат да бъдат видени с просто око.

Догоните биха могли да получат знанията си от древноегипетските жреци, които знаели доста за Вселената. Но античните египтяни нямало по какъв начин да знаят нищо за гърмежа на Сириус В през втори век преди новата епоха, защото цивилизацията им починала преди този момент.

При догоните гърмежът на Сириус В е един от централните пунктове на митологията. Представата им за съществуването във Вселената на свръхплътно вещество, известно като бяло джудже на астрономите, е напредничава и ултрасъвременна.

Изключва се разновидността на неистина от страна на Гриол, защото текстовете му били видяни от астрономите доста откакто ги разгласил. В митологията на догоните знанията им са получени от хора, които се спускали на планетата ни в голям ковчег, който се въртял, а от долната му част излизал пушек.

Догоните от антични времена знаят, че спиралните мъглявини съществуват и че са формирани от звезди. В легендите на това племе се споделя, че светът е серпантина – каквато е Галактиката ни, само че това е потвърдено едвам през 1950 година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР