Plattenbau в Германия, Wielka Płyta в Полша, Panelák в Чехия,

...
Plattenbau в Германия, Wielka Płyta в Полша, Panelák в Чехия,
Коментари Харесай

Най-застрашените от срутване при земетресение сгради, в които живее 20% от населението на София

Plattenbau в Германия, Wielka Płyta в Полша, Panelák в Чехия, Panelház в Унгария и Панелки в някогашния Съветски съюз (включително и у нас)... сглобяемите панелни структури носят разнообразни имена в цяла Европа.

Бъдещето на някои от тези структури обаче остава нестабилно. Модернизираните разновидности на системите, създадени в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, към момента се употребяват, обслужвайки милиони поданици на градовете и до през днешния ден.  Въпреки актуалните благоприятни условия за саниране и саниране на здания, множеството остарели панелни блокове към момента наподобяват по същия метод, както преди 50-60 години.

Какво е общото сред кварталите Люлин, Младост, Дружба, Толстой и доста други в София - жителите им живеят най-вече в панелни блокове.

Преобладаващата част от панелния жилищен фонд на София е съсредоточен в няколко клъстера с най-вече осеметажни жилищни комплекси в периферията на компактния град, допълнени с монолитни стоманобетонни пунктови здания с височина до към 50-60 м, разбираме от последния  на Общинското дружество " Софияплан ".

България се намира в сеизмична зона

Това е причината трагедията в североизточната ни съседка Турция да повдигне въпроса безвредни ли са постройките, в които живеем и могат ли да устоят на сходен трус.
 Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни земетресения в историята
Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни земетресения в историята

Въпреки че това са едни от най-значимите бедствия за човечеството, икономическата цена не отразява жертвите

 Според разбора в най-голям риск при трусове са постройките със зидани структури и стоманобетонни рамки, строени преди 1987. В случай на огромно земетресение тези здания ще допринесат за към половината от всички жертви, към три четвърти от хората, останали без дом и към половината от директните вреди.

Многофамилните жилищни здания с максимален брой жилища (типологията едропанелни жилищни здания (ЕПЖС) имат по-ниска накърнимост и надлежно се чака да доведат до релативно дребен брой жертви. Сеизмичният риск на постройките с типология ЕПЖС е проучен в  на Световната Банка и рискът от сриване (което е съществена причина за човешките жертви при земетресения) е оценен на по-скоро невисок. Въпреки това финансовите вреди от градивните повреди в ЕПЖС се чакат да бъдат към 1/5 от общите вреди за всички многофамилни здания, издигнати преди 1990. Причините за това са огромният брой ЕПЖС в София и предстоящата по-висока цена за възобновяване на структурата заради обстоятелството, че развалените детайли са носещи стоманобетонни панели и дюбелите или заварките сред тях. Съгласно отчета на Световната Банка сред 30% и 50% от финансовите загуби биха били в резултат на повреди във фасадните панели.
 Незаконни здания от времето на комунизма и риск от трусове: Това е най-опасната столица в Европа
Незаконни здания от времето на комунизма и риск от трусове: Това е най-опасната столица в Европа

Според калкулации на Световната банка мощен трус там би провокирал вреди за $12 милиарда

Докладът на Световната Банка преглежда опцията за надстрояване на ЕПЖС като вероятен пазарен модел за самофинансиране на планове за рационализация, възстановяване на енергийната успеваемост и външния тип на ЕПЖС. Направено е заключението, че това е допустимо без да се усилва сеизмичната накърнимост, заради което е целесъобразно тази идея да се изследва по-подробно. Сградите от типология ЕПК/ПК и тези със стоманобетонни носещи стени са оценени като такива с релативно по-ниска накърнимост и надлежно те имат по-нисък принос към сеизмичния риск. Съвременното солидно жилищно строителство, строено след 1987 година и изключително след 2012 година, има ниска накърнимост и предстоящият им принос към сеизмичния риск е най-малък.
 Панелните блокове: Историята на всеобщото жилищно строителство в Съветския съюз
Панелните блокове: Историята на всеобщото жилищно строителство в Съветския съюз

От московския квартал Черемушки до Източен Белин " По един апартамент на семейство " става приоритет за комунистическата партия

Въз основа на разбора на Световната банка, излиза наяве, че над 70 % от популацията от София живее в многофамилни жилищни здания от преди 2000 година

Сградите, които са най-застрашени при земетресение са: стоманобетонни рамкови здания и неармирани зидани здания, а също и огромните панелни здания. Тези типове здания се очаква да причиният най-вече смъртни случаи* при сходно злополучие. Приблизително 260 000 души, или 20 % от популацията на града, обитават в здания с висок риск, написа още в разбора на Световната банка.
Град Живущи в многофамилни жилища от преди 2000 г. Най-рискови видове сгради Население, което живее в рискови сгради София 881 820 стоманобетонни рамкови здания и неармирани зидани сгради 260000 Пловдив 239 430 стоманобетонни рамкови здания и неармирани зидани сгради 65 000
*Представените смъртни случаи са тези, които се чака да настъпят през нощта (2:00 сутринта) през уикенда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР