Плацентата може би има начини да предпази себе си и

...
Плацентата може би има начини да предпази себе си и
Коментари Харесай

Плацентата може да отделя протеини, за да се предпази от коронавируса

Плацентата може би има способи да защищити себе си и плода от зараза с ковид, сочат данни от малко изследване, оповестено в The American Journal of Pathology, съобщи Ройтерс.

Изследователите са следила 24 дами, родили сред юли 2020 година и април 2021 година Осем от тях са имали знаменателен COVID-19 през втория триместър на бременността, 8 са били заболели от инфекцията през третия триместър, а 8 не са били инфектирани по време на бременността.

Когато COVID-19 се появи по време на бременност, изключително през третия триместър, клетките на плацентата наподобява „ изхвърлят “ повърхностния протеин ACE2, който вирусът употребява, с цел да проникне в клетките и да ги болести.

При дамите, които са имали COVID-19 през третия триместър, са били регистрирани високи равнища на ензима ADAM17, за който е известно, че оказва помощ на ACE2 да се освободи от клетъчната повърхнина, оповестяват откривателите.

„ Плацентата може да усеща инфекцията COVID-19 на майката и евентуално задейства този механизъм, с цел да помогне за отделянето на ACE2 и да предотврати нахлуването на SARS-CoV-2 и предаването му на плода ", разяснява доктор Елизабет Таглауер от Бостънския медицински център, която е водещ откривател в изследването.

По-ранни изследвания демонстрират, че плацентарните кафези се заразяват единствено при към 7% до 20% от бременностите, при които майката има COVID-19, сподели доктор Таглауер.

Когато вирусът по някакъв метод попадне в плацентата, той рядко доближава до плода, уточни тя.

Екипът й възнамерява по-нататъшни изследвания на защитните пътища, които може да държат вируса отвън клетките на плацентата и надалеч от кръвоносните съдове на плода.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР