Платформата за газова търговия, която ще се управлява от хъба

...
Платформата за газова търговия, която ще се управлява от хъба
Коментари Харесай

Втечненият газ също може да доведе до зависимост

Платформата за газова търговия, която ще се ръководи от хъба " Балкан " и стартира работа идващия понеделник, е значим пазарен инструмент. През нея обаче би трябвало да минава най-малко половината потребявано количество суровина, с цел да има действителна конкуренция и оживление на цените. Стартиращите търгове с газ от " Булгаргаз " наподобяват самоцелни и административни и няма да имат резултат за поевтиняване на газа, само че борсата има капацитет.

Това мнение изрече Иван Дреновички в изявление за Mediapool. Той има дълготраен опит в газовия бизнес. Бил е изпълнителен шеф на държавния газов оператор " Булгартрансгаз ", а сега е притежател и шеф на компанията " Енергико ", която подписва сполучливи газови покупко-продажби на районно равнище и внася полутечен природен газ в България. Дружеството възнамерява даже да построи танкер за полутечен газ като последваща стъпка за развиването си.

Според него доставките на полутечен газ у нас са значими за гъвкавостта на пазара у нас, само че не могат да са сериозна опция на тръбния газ. Свързаността на мрежата ни и разпределянето на потенциала ѝ е извънредно значима, тъй като без направления и най-евтиният газ не може да стигне пазарите, счита Дреновички.

И сега в страната се продава газ с до 10 % по-евтин от внасяния от " Булгаргаз ", споделя още той. На мнение е, че публичният снабдител, в случай че желае да оцелее в засилващата се конкуренция, би трябвало да престане да е компания с един контракт, която единствено префактурира количества. " Булгаргаз " би трябвало да стигне непосредствено до находищата, до терминалите за втечняване на природния газ, счита специалистът.

По думите му съветските газови доставки у нас не са застрашени при вероятно прекъсване на преноса през Украйна, тъй като " Турски поток " до България е подготвен. Дреновички счита, че този план може да способства за връщането на позициите на страната ни като районен газов състезател.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР