Платежната система на БРИКС няма да замени SWIFT -Министър на финансите на Южна Африка

...
ЙОХАНЕСБУРГ (Ройтерс) - Министърът на финансите на Южна Африка каза
Коментари Харесай

ЙОХАНЕСБУРГ (Ройтерс) - Министърът на финансите на Южна Африка каза в четвъртък, че групата БРИКС няма да се стреми да замени международните платежни системи, включително SWIFT, а по-скоро ще обмисли създаване на такава, която да засили търговията с местни валути.

В края на тридневната среща на върха на БРИКС в Йоханесбург лидерите на блока обявиха, че ще възложат на своите финансови министри да разгледат въпросите за местните валути, платежните инструменти и платформи и докладвайте след една година.

Дедоларизацията е особен приоритет за Русия, чиято икономика е осакатена от санкциите, наложени от Запада заради нахлуването й в Украйна и е забранена от SWIFT.

„Това не е алтернатива на SWIFT“, каза пред Ройтерс Енох Годонгвана, който беше домакин на своите колеги финансови министри от БРИКС на срещата. „Това е платежна система, която улеснява задълбочаването на използването на местни валути.“

Създаването на обща валута на БРИКС, идея, предложена по-специално от президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, не беше на дневният ред на финансовите министри по време на срещите, каза той, добавяйки, че прилагането му ще бъде „проблематично“.

„Трябва да имате една централна банка“, каза той. „Трябва да загубите независимостта на паричната си политика. Това е голямо предизвикателство, което в нашия случай би довело до големи конституционни последици.“

(Доклад от Копано Гумби, Промит Мукерджи и Анаит Мириджанян; Редактиране от Джо Бавиер и Ник Зимински)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР