Пластмасата в храната виновна за раждане на повече недоносени бебета. Ново

...
Пластмасата в храната виновна за раждане на повече недоносени бебета. Ново
Коментари Харесай

Пластмасата в храната виновна за раждане на повече недоносени бебета


Пластмасата в храната отговорна за раждане на повече недоносени бебета. Ново американско проучване демонстрира, че до 10% от тях се появяват поради излагане на въздействието на фталати. Преждевременните раждания бележат растеж в целия свят и учените дълго време не знаеха за какво.

Сега екип откриватели от Съединени американски щати твърди, че синтетичните химикали, наречени фталати, в транспарантните хранителни опаковки и продуктите за лична грижа евентуално са виновникът. Предишни изследвания са показали, че фталатите – известни като „ химикалите, които са на всички места “, причиняват
Хормонален дисбаланс, който може да засегне функциите на женската плацента.
Този орган е източникът на кислорода и питателните субстанции за развиването на ембриона в утробата.

„ Фталатите може да провокират също и възпаления, които да нарушат плацентата, и като следствие да бъде провокирано прибързано раждане “, споделя пред Си Ен Ен водещият създател на проучването доктор Леонардо Трасанде. Той е шеф на отделението за педиатрия и околна среда в университетската болница Langone Health в Ню Йорк.

„ Изследванията потвърждават
Връзка сред преждевременните раждания и фталат, който се открива в питателните опаковки.
Той е наименуван ди (2-етилхексил) фталат или DEHP. При нашите нови изследвания открихме, че DEHP и три сходни химикала евентуално са виновни за 5-10% от всички преждевременни раждания през 2018 година Това може да е една от аргументите за растежа на недоносените бебета “, споделя Трасанде.

За Съединени американски щати 5-10% значи
57 хиляди преждевременни раждания през посочената година,
публичните разноски за което възлизат на съвсем 4 милиарда $, се показва в проучването, оповестено в сп. Lancet Planetary Health. “

Документът се концентрира върху връзката сред обособени фталати и преждевременното раждане. Но те всеки ден търпят въздействието на повече от един фталат от продуктите, които употребяват, по този начин че рискът от преждевременно раждане е по-голям “, разяснява Алекса Фридман, старши академик по токсикология в работната група по околната среда.

Според Американския съвет по химия не би било правилно фталатите да се групират в класове, защото те са доста разнообразни. Терминът „ фталати “ се отнася до семейство химикали, които са структурно сходни, само че са функционално и токсикологично диференцирани един от различен.

Европейската асоциация на производителите на пластмасови артикули сочи, че глобално
Употребата на такива артикули възлиза на 8,4 млн. тона годишно.
Фталати се прибавят към потребителските артикули, с цел да създадат пластмасата по-гъвкава и по-трудна за строшаване, най-вече в произведения от поливинилхлорид (PVC) като да вземем за пример детски играчки. Напоследък доста открития демонстрират, че в бутилираната вода да вземем за пример се съдържат хиляди наночастици пластмаса, които са толкоз дребни, че могат да завладяват човешките кафези.

Фталати има във виниловите настилки, мебелите и душ завесите; в автомобилните пластмаси и смазочните масла; в продуктите, устойчиви на дъжд и петна; в облеклата и обувките; в десетки артикули за персонална хигиена, включително шампоани, сапуни, спрейове за коса и лакове за нокти, в които те придават продължителност на ароматите.

Предишни научни разработки са свързвали фталатите със затлъстяване при децата, астма, сърдечносъдови болести, рак и репродуктивни проблеми като генитални малформации и неслезли тестиси при дребни момченца и понижено количество сперма и ниски равнища на тестостерон при възрастни мъже.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР