Плащанията по обслужване на дълга на Унгария са се удвоили

...
Плащанията по обслужване на дълга на Унгария са се удвоили
Коментари Харесай

Страните от ЕС с най-високи разходи за обслужване на дълга си през 2023-а

Плащанията по обслужване на дълга на Унгария са се удвоили през третото тримесечие на 2023 година. По този метод страната излезе отпред в Европейски Съюз по този индикатор, изпреварвайки Италия, заяви Bloomberg.

Лихвените заплащания на Унгария набъбнаха до 2,5 трилиона форинта (около 7,1 милиарда долара) през интервала януари-септември 2023 година, което е двойно повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, по данни на държавната статистическа работа на Унгария.

В края на 2023 година Централната банка на Унгария пресметна, че разноските за обслужване на дълга на страната са нарастнали до 4,3% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната за цялата минала година. Прогнозата е, че те могат да спаднат нищожно до 4,2% от Брутният вътрешен продукт през тази година, само че все пак по всяка възможност ще останат най-високите в Европейски Съюз.
 Европейски Съюз стопира (временно) заплащания за Унгария от еврофондовете в размер на 6,3 милиарда евро
Европейски Съюз стопира (временно) заплащания за Унгария от еврофондовете в размер на 6,3 милиарда евро

Причината са нарушавания главно при публичните поръчки и битката с корупцията

По този индикатор Унгария към този момент изпревари Италия, която изхарчи през 2023 година за заплащания по дълга си 3,8% от своя Брутният вътрешен продукт.

На трето и четвърто място в Европейски Съюз като % от Брутният вътрешен продукт са лихвените заплащания по дълга наГърция (3,5%) и Испания (2,4%).

Следващите две страни (на пето и шесто място) по мярка на дълговите заплащания по отношение на Брутният вътрешен продукт на съответната страна, са Полша (2,1%) и Румъния (1,6%).

Според изчисленията на Bloomberg, най-малки са разноските по обслужване на дълга през предходната година на България , Естония и Литва, като и при трите страни тези разноски са към 0,5% от техния Брутният вътрешен продукт.

С оглед на проблемите с погашение на средства от еврофондовете, през предходната година Унгария усили издаването на държавни облигации във форинти. Така страната плащати солидна награда върху обвързани с инфлацията скъпи бумаги " на дребно ", изключително откакто растежът на потребителските цени през 2023 година беше приблизително малко под 18%, съгласно оценки на Централната банка на страната.

" По-големите лихвени заплащания, въпреки и задължение за държавното управление, ще доведът до по-висок лихвен приход за самите унгарци, което може да подтиква възобновяване на вътрешното ползване през 2024 година ", разяснява въпроса министърът на стопанската система Мартон Наги пред локалния новинарски уебсайт index.hu.

Вчера Унгария емитира 12-годишни референтни облигации в долари, показва Bloomberg, цитирайки свои източници. Страната възнамерява през първото тримесечие да пласира облигации в непозната валута в размер до 2 милиарда $, с изключение на " зелените " еврооблигации за съвсем 1 милиард евро, разгласи преди месец основният изпълнителен шеф на Агенцията за ръководство на дълга Золтан Курали.
 Европейските страни с най-голям външен дълг
Европейските страни с най-голям външен дълг

Задлъжнялостта на Китай е надалеч по-ниска
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР