Плащанията към бизнеса в размер на 110 лв./мвтч използвана електроенергия

...
Плащанията към бизнеса в размер на 110 лв./мвтч използвана електроенергия
Коментари Харесай

ЕК: България може да приложи мярката за защита на небитовите потербители

Плащанията към бизнеса в размер на 110 лева./мвтч употребена електрическа енергия няма да се смятат за държавна помощ и България може да приложи мярката за отбрана на небитовите консуматори от високите цени на електрическата енергия. 

Това заяви шефът на Главна дирекция " Конкурентоспособност " в Европейската комисия Оливие Герсент в писмо до Министерството на финансите, препратено и до Министерството на енергетиката.

Разбираме, че мярката ще е от изгода за всички консуматори, разнообразни от тези, които подлежат на контролирани цени, се показва в писмото от Европейска комисия. Според Групово дело " Конкурентоспособност "  мярката е неизбирателна и затова не съставлява държавна помощ.

От Министерството на енергетиката показват, че полученият отговор от Европейска комисия отваря опцията за практическо стартиране на заплащанията по програмата за компенсиране на бизнеса поради високите цени на тока.

Предвижда се всички небитови крайни консуматори да бъдат обезщетени с по 110 лева. за всеки употребен мегаватчас електрическа енергия.

Помощта ще се получава посредством приспадане на съответната сума от сметката за всеки клиент. За да се случи това, Министерството на енергетиката подписва контракти с търговци на електрическа сила, снабдители от последна инстанция, производители, които продават непосредствено на крайни небитови клиенти, както и с оператора на проведения борсов пазар на електрическа енергия.

До момента са подписани контракти с доставчиците, които имат най-вече клиенти. Актуалният лист с тези контракти е оповестен на уеб страницата на МЕ и във фейсбук профила на ведомството.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР