Плащане на заплата и пенсия по банка най-вероятно ще ви

...
Плащане на заплата и пенсия по банка най-вероятно ще ви
Коментари Харесай

Голям проблем с парите ви за пенсии и заплати по банка

Плащане на заплата и пенсия по банка най-вероятно ще ви коства такси.

За да се избегнат държавното управление изиска от банките да основат сметки за базови интервенции.

Бе обявено, че клиентите няма да имат такса за разкриване и закриване на сметката, както и за изтегляне и внасяне през банкомат на същата банка. Месечна такса за обслужване няма да има, в случай че клиентите са получили превод над 145 лв. през настоящия месец

Оказва се, обаче че това не се случва по проект.

Ето какво написа препатил клиент в българска банка в групата " Клуб на вложителя ".

" Както евентуално знаете Българска народна банка задължи банките преди няколко месеца да предложат т.нар сметки за съществени / базови интервенции.

Ето и проблема - отиваме в банка Х с дамата с концепцията да си закрие разплащателната сметка и да си получава заплатата в нова сметка за базови интервенции.

Там се вършат на ударени че не знаят за такава сметка, откри се някой " по-запознат " и ни изясни че тази сметка не може да се употребява за нищо друго с изключение на приемане на заплатата, майчински и болничен.

Ползвал съм сходни сметки в UK и там действително сметката си беше като разплащателна при изискване, че ти се превежда там заплатата, само че няма такси.

До колкото четох информацията от Българска народна банка по тематиката концепцията на нашите базови сметки също е да може да се употребява като разплащателна (получаване и изпращане на средства, изтегляне на банкомат и каса), стига титуляра да получава там средства по трудово контракти. Неща като овърдрафт и разсрочени заплащания не ни вълнуват.

Някой има ли опит с въпросните сметки в други банки и какви са рестриктивните мерки, които биха били проблем за междинния потребите? "

Коментарите не закъсняха:

Те по гишетата още не знаят...пробвай отново след 6-10-18 месеца...

Вдигне огромен и гръмък скандал,в тая скапана страна всичко става единствено със кавги!

В друга банка виждам в цената им има такава сметка от години. Но ми обясниха, че била за бежанци и впрочем.

Нарочно се вършат на ударени, а не че не знаят.

От 1 септември 2023 физическите лица в България могат да си откриват платежна сметка за съществени интервенции (ПСОО), като тази сметка се обслужва гратис, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и обезщетения за обществено обезпечаване и обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти. Условие за потреблението на ПСОО е да НЯМАМЕ открита друга платежна сметка в банка, посредством която да може да употребява посочените платежни услуги. Всеки жител има право единствено на ЕДНА ПСОО Чрез нея, на територията на страната, могат да се вършат вноски, да се теглят пари в брой от гише или банкомат, като платежните интервенции се правят в левове. Можем да теглим посочените средства от тази сметка гратис единствено на банкомати на обслужващата банка. С други думи това е разплащателна сметка, която те задължава да нямаш никаква друга разплащателна сметка, освен в банката, където си я разкрил, само че и във всяка друга българска банка. Можеш обаче да имаш депозитни сметки, само че пък с тях не можеш да се разплащаш. Ако постъпят от заплата 1000 лева в сметката, единствено тези 1000 лева можем да платим гратис с банков превод или да " извадим " на банкомат. Ако са влезнали в тази разплащателна сметка някакви други пари, които не са средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации за обществено обезпечаване и обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти, то тогава разплащането ще се таксува по цената на банката. Като извод - не е оферта такава сметка. Не инцидентно единствено 0.01% от всички разплащателни сметки са ПСОО.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР