Планове за предстоящата учебна годинаНово райониране, което да облекчи семействата,

...
Планове за предстоящата учебна годинаНово райониране, което да облекчи семействата,
Коментари Харесай

Ваучер за забавачка, ако наемеш студент

Планове за идната образователна година
Ново райониране, което да облекчи фамилиите, предлага МОН

Помощта е към 250 лева на месец

Последна година студенти по педагогика ще мога да наемат родителите, чиито деца са останали без места в държавните и общинските детски градини. По този метод повече фамилии ще се приближат до правото да получат обезщетения за това, че отглеждат и образоват детето си отвън забавачка, стимулират се от МОН.

Това е една от измененията, които от просветното ведомство оферират в наредбата за погашение на обезщетенията за разноски за развъждане и образование. Те са качени за публично разискване до 2 септември и в случай че бъдат признати, ще влязат в действие от идната образователна година.

Съгласно Закона за предучилищно и учебно обучение право на помощта имат родители на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в 1. клас, които не са признати в детска градина за съответната образователна година заради липса тук-там. Тази година едвам 440 хлапета бяха утвърдени за ваучери, за които държавното управление отпусна 548 656 лв. обезщетения. Помощта възлиза на към 250 лева на месец за дете.

Всъщност с измененията се уголемява кръгът на експертите, които имат право да се грижат за образованието на децата без места. Държавата ще компенсира разноските на родителите, в случай че имат контракт освен с дипломирани педагози, както беше до момента, само че и със студенти в последна година от образованието си по педагогичен специалности. За такива се считат „ Предучилищна педагогика”, „ Предучилищна педагогика и непознат език” и „ Предучилищна и начална учебна педагогика” от професионално направление „ Педагогика”.

Освен това, в случай че за детето няма място в мечтаната детска градина в региона по местоживеене, в София и огромните градове за равностойно ще се счита различно място в същия административен регион по сегашния адрес на детето. Това ще бъде допустимо с решение на кмета. Ако общината не предложи такова място, страната ще дължи отплата. Целта е родителите да не водят децата си в детски градини, отдалечени на десетки километри от вкъщи им.

Облекчения има и при документите. Заявлението за придобиване на право на отплата към този момент ще може да се подава с изключение на един път годишно (б. а. съгласно препоръчаните промени до 5 ноември), само че до 5-о число всеки месец от декември до юли.

С ПИК или електронен автограф
Кандидатстват онлайн за помощ за възпитаници
Сумата се дава за записани в 1 и 8 клас



Заявлението за кандидатстване за помощта може да се подаде и онлайн.

Родителите, чиито деца са записани в първи и осми клас в държавно или общинско учебно заведение, могат да подават електронно заявление за разпределяне на еднократна помощ, за покриване на част от разноските при започване на образователната година. Право на помощта от 300 лв. имат всички родители, без значение от прихода на фамилията.
Електронната услуга е налична през Системата за несъмнено електронно връчване на Държавна организация „ Електронно управление”, на адрес, раздел „ Заяви еУслуга”, Агенция за обществено подкрепяне.

Заявлението-декларация се подава след записване на детето в съответното учебно заведение, само че не по-късно от 15 октомври 2021 година

Необходимите документи могат да бъдат прикачени и подадени по електронен път, посредством основаната от ДАЕУ е-форма на заявление. Подателят би трябвало да има Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния застрахователен институт (НОИ), на Национална организация за приходите (НАП) или стационарен или мобилен дипломиран електронен автограф.

Заявлението може да се подава и в дирекция „ Социално подпомагане” по сегашен адрес на фамилията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР