Планирате деня си и до най-малкия детайл? Недейте. Според изследователи

...
Планирате деня си и до най-малкия детайл? Недейте. Според изследователи
Коментари Харесай

Подробното планиране на деня може да предизвика депресия

Планирате деня си и до най-малкия подробност? Недейте. Според откриватели от Университета на Сейнт Луис това може да провокира меланхолия. Вместо това експертите ни предлагат да разчитаме повече на импровизацията. Те организират 13 проучвания, в които взимат присъединяване студенти, разграничени на три групи. Едни от тях в никакъв случай нищо не възнамерявали, вторите единствено рядко си записвали своите проекти, а третите не си представяли живота без тъкмо разписание.

Разбира се, в случай че пред вас стои значима и виновна задача, е безразсъдно да не планирате дейностите си напред. Но не и да разписвате всеки ден по минути.

Наблюденията демонстрират, че човек, който е привикнал да възнамерява всичко авансово, е по-склонен към депресии и по-малко поддържа връзка с околните. За такива хора в огромна степен са присъщи неспокойствие и яд.

Казаното се отнася и за развлеченията. „ Стриктно плануваната отмора се трансформира в работа и не може да се изпита никакво наслаждение “, споделят създателите на проучването. Още един значим извод се отнася до това, че феновете на проектите рядко съумяват сполучливо да ги осъществят. „ Не пишете, че ще ходите да пиете кафе в три часа, по-добре фиксирайте, че ще се насладите на кафето следобяд – прибавя един от създателите на проучването. – И не забравяйте, че нито един човек не може да получи наслаждение от живота без импровизация. “

Изследователите припомнят, че човек не трябва да не помни за такива неща като спонтанност, ентусиазъм и креативен капацитет. В противоположен случай животът му рискува да се окаже сив и монотонен. А това в последна сметка може да докара до меланхолия.

Изследването е оповестено в  Journal of Marketing Research.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР