Планираният протест на представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнеси се

...
Планираният протест на представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнеси се
Коментари Харесай

Горанов отложи наредбата за касовите апарати

Планираният митинг на представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнеси се анулира. Причината - финансовият министър Владислав Горанов отсрочи влизането в действие на частта от Наредба Н-18 за новите касови апарати. Хотелиерите и ресторантьорите анулират планувания за на следващия ден митинг. Това стана ясно след двучасова среща на сектора с финансовия министър Владислав Горанов. 

“С отегчение ще кажа, че поради причините им, а и такова е настояването на министър-председателя за отсрочване на промените на Наредбата във връзка с профилирания програмен продукт за ръководство на продажбите, се отсрочват с шест месеца “, заяви Горанов пред медиите след срещата.

През идващите три месеца от гратисния интервал страната и браншовете са се договорили за интензивни срещи сред специалистите и Национална агенция за приходите, в които да се обясняват нормативни въпроси.

В по-кратки периоди – до няколко седмици, ще се организира и среща за уточняване на регламента по запечатване на неизрядни обекти, заяви финансовият министър. „ Обсъдихме и въпроса, че няма връзка сред промените на наредбата и запечатването на обекти “, разкри Горанов.

Обединихме се към тезата, че основата на наредбата от 2018 година няма потребност да бъде променяна, сподели още министърът. „ Моето персонално мнение е, че наредбата и в този си тип може да се ползва от стопанските субекти, само че почитаме позицията на сътрудниците от този отрасъл “.

От името на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и от Асоциацията на заведенията желаеме да благодарим на министър Горанов, че ни изслушаха. Това беше извънредно градивен разговор, който се случва не за първи път. Призоваваме нашите структури от на следващия ден да не организираме митинга, който беше разгласен за 12:00 часа. Мисля, че постигнахме задоволително на този стадий “, сподели ръководителят на БХРА Вени Петрова

През тези три месеца, през които ще се разисква наредбата, ще има представители и на дребния и междинния бизнес отвън хотелиерството и ресторантьорството. Като цяло и ние сме удовлетворени от срещата, добави Ричард Алиберов, ръководител на Българската асоциация на заведенията.

След 3 месеца страните се договориха да създадат още веднъж среща с финансовия министър Владислав Горанов.

По тематиката тази заран се изрече и министър-председателят Бойко Борисов, който съобщи, че все не разбирал недоволството на хотелиерите и ресторантьорите, защото по думите му, тези бизнеси година и половина не споделили проблемите си.

Пред бизнеса по време на 14-та среща на бизнеса с държавното управление министър председателят Борисов съобщи, че желае заведенията за хранене и хотелите да излязат на ярко.

Борисов призна, че вижда едно необичайно държание от страна на недоволния бизнес във връзка с Наредбата. Непрекъснато се приказва къде е страната във връзка с една или друга политика. Когато се вземат ограничения и държавното управление излезе с решение – отново става проблем, тъй като ограниченията банкрутирали бизнеси, разяснява министър председателят.

Премиерът, както и финансовият министър, молиха недоволните търговци да си кажат ясно какво им пречи и с какво не са удовлетворени, тъй като мъчно ги разбирали.

Българската стопанска камара също съобщи, че поддържа “справедливите претенции ” на браншовите организации, протестиращи против Наредба Н-18, касаеща режима за вписване и отчитане на продажбите в комерсиалните обекти с касови апарати. Камарата упорства да бъдат изменени наредбите в наредбата, съгласно които търговски обекти ще бъдат запечатвани от Национална агенция за приходите още преди да е категорично потвърдена някаква виновност от страна на търговеца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР