Планиран в края на юни едноседмичен ремонт на газопровода Турски

...
Планиран в края на юни едноседмичен ремонт на газопровода Турски
Коментари Харесай

Ремонт на Турски поток ще вдигне още юнската цена на газа

Планиран в края на юни едноседмичен ремонт на газопровода " Турски поток " ще докара до в допълнение повишение на цената на природния газ през юни, за което държавният снабдител " Булгаргаз " към този момент бе пресметнал, че ще е малко над 13 на 100. Това стана ясно от думите на шефа на газовото сдружение Николай Павлов по време на общественото разискване на импортираното в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) заявление за цената на синьото гориво през идващия месец.

По думите на Павлов сред 22 и 29 юни доставките на съветски газ по " Турски поток " ще бъдат прекратени поради ремонт и това ще докара до дефицит на газ освен в България, само че и в целия район на Балканите и надлежно цените ще се покачат.

По " Булгартрансгаз " за този интервал от време ще се прави годишна профилактика на приемния терминал от подводния сектор на газопровода край турския град Къйъкьой, както и по турското сухопътно трасе до българската граница. Така потенциалът на входната точка при Странджа2-Малкочлар ще е нулев при нормален дневен размер от 567 хиляди МВтч.

Павлов изясни, че към този момент месец се водят договаряния с " Газпром " за обезпечаване на доставките по остарялото трасе – Трансбалканския газопровод през Украйна и Румъния, както е било употребявано отчасти при ремонта на " Турски поток " предходната година.

Междувременно " Булгаргаз " води договаряния с други снабдители за обезпечаване на нужните му за юни количества на допустими цени. Въпреки това обаче несъмнено ще има в допълнение повишаване, защото недостигащите размери ще бъдат доставени на спот цени, които са по-високи от тези по контракта с " Газпром ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР