Планираме през 2026 г. България да има поне пет нови

...
Планираме през 2026 г. България да има поне пет нови
Коментари Харесай

Планират се пет нови национални парка

Планираме през 2026 година България да има най-малко пет нови национални парка в планините и предпазени зони и резервати по Черноморското крайбрежие. Това съобщи вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на конференцията " Планините – хубост и провокации ", проведена от Посолството на Франция и Френския институт в България, представен от ведомствения пресцентър.

По думите му сега има три планетарни рецесии, които актуалното общество би трябвало незабавно да взема решение – климатичната, загубата на биоразнообразие и замърсяването с пластмасови боклуци.

За превъзмогване загубата на биоразнообразие като член на Европейски Съюз България е поела задължения по Зелената договорка – до 2030 година 30% от територията ѝ да е в предпазени зони на сушата и в морето, както и 10% да са зони със строга отбрана.

В момента са реализирани 35% предпазени зони в мрежата " Натура 2000 ", само че тези под строга отбрана са едвам 5-6 на 100. " Целта, която в Министерство на околната среда и водите сме си сложили, е още до края на 2026 година – до края на мандата на държавното управление, да достигнем тези условия ", съобщи вицепремиерът по климатични политики.

Той заяви също, че Министерство на околната среда и водите работи по планове за новите предпазени територии. Част от плануваните 5 нови национални парка ще са по южната и западната ни граница, където доста планински територии са съхранени поради желязната завеса – това са западна Стара планина и Родопите. Другите ще са на север и изток в самобитния " наследник пояс " на Дунав и Черно море, който също има предпоставки за отделяне на нови предпазени територии.

Тъй като статутът на националните паркове изисква да заемат единствено територии изключителна държавна благосъстоятелност и това допуска скъпи отчуждителни процедури, те евентуално ще имат " мрежови " темперамент и няма да покриват компактна територия, изясни министърът.

Сегашните три национални парка в България - " Пирин ", " Рила " и " Централен Балкан " заемат най-високите елементи на планините.

" Доскоро климатичната рецесия беше в контраст на енергийната, само че в този момент в подтекста на войната в Украйна виждаме, че енергийната и климатичната сигурност са едно и решенията са свързани с потреблението на ВЕИ, т.е. решения, които идват от природата ", разяснява Сандов. Затова, съгласно него, решението на проблемите в енергетиката и внедряването на ВЕИ в семействата е приоритет за опазването на планетата и за постигането на мир.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР