Планинари са против карането на моторни шейни по Седемте езера

...
Планинари са против карането на моторни шейни по Седемте езера
Коментари Харесай

Защо още няма норматимно решение на проблема с нерегламентираното използване на моторните шейни


Планинари са срещу карането на моторни шейни по Седемте езера и по Национален парк " Рила " .
Карането на моторни шейни в планината се трансформира в всеобщо рисково прекарване, което основава съществени проблеми в предпазените територии, а и на зимните туристи.

" На това нещо би трябвало да се постави край посредством компактен и непоколебим надзор " , споделят планинари и туристи от Кюстенидлско. Особено след като  стопанинът на хижа " Иван Вазов “ Венци Златарев разгласи в обществените мрежи открита война на шейнарите. Проблемът беше подхванат и по медиите, обсъден беше и по " Преди всички " на Програма " Хоризонт ".

" Моторни шейни се карат не занапред, не неотдавна, а непрекъснато и по надали не всички планини. Това е съществено, даже брутално нарушаване на възбраните и на разпоредбите за зимен туризъм ". Казва го известният природозащитник и алпинист от Кюстендил инж. Севделин Атанасов :
 

" След като е Национален парк, не би трябвало да се карат шейни там . Няма какво да се умува и точка. Въпросът е по какъв начин да се управлява това нещо, тъй като опциите на рейнджърите са безпределно лимитирани и шейнарите на никого не стопират. Не съм имал приключение с моторни шейни, само че са ми разказвали другари, които със ски са сковани нагоре и внезапно на една от портите на Вихрен над тях изкачат 20 шейни и са се чудели къде да се дянат, тъй като са били навръх превала, на ръба ".

" Наистина ние сме ползватели на моторни шейни, тъй че ние сме част от този развой, само че ние най-малко сме регламентирани, имаме правото да го вършим това нещо " . Това изясни в изявление за предаването " Хоризонт до обед " Емил Нешев, шеф на Планинската избавителна работа към Българския червен кръст :

" Нека да уточня за всички, които ни срещат в планината с моторните шейни, би трябвало да знаят, че с цел да бъдем бързи и ефикасни, би трябвало да познаваме изискванията в планината и това постанова излизането ни с моторни шейни, даже когато не сме на избавителни акции. Също по този начин би трябвало да познаваме шейните, да можем да ги караме, с цел да бъдем в действителност положителни. Едно е да караш шейна от този вид, за който става въпрос, с над 100 конски сили, те са за високата планина, само че се карат от един човек, а с цел да свалиш потърпевш, би трябвало да си доста добър. Много е друго, доста е комплицирано и доста трудоемко ".
Цялото изявление с инж. Севделин Атанасов и Емил Нешев можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР