Планина от мъртви водорасли „краси“ един от плажовете на Сарафово

...
Планина от мъртви водорасли „краси“ един от плажовете на Сарафово
Коментари Харесай

Екоинспекцията в Бургас не открива нарушения при оставените в Сарафово мъртви водорасли

Планина от мъртви водорасли „ краси “ един от плажовете на Сарафово край Бургас. На пръв взор наподобява, че мъртвата маса е оставена да гние. Именно по тази причина е бил подаден сигнал до районната екоинспекция, която ревизира случая на 8 юни.

Снимка: btvnovinite.bg

Оказва се обаче, че нарушавания не са открити, най-малко към този момент.

„ По данни на община Бургас се откри, че водораслите се струпват тук за оттичане на водата в морето и последващото им депониране и извеждане в районно хранилище „ Братово “. Това не е нарушаване на Закона за ръководство на отпадъците, защото не са депонирани отпадъците. Те са краткотрайно съхранявани досега на депониране “, изясни в ефира на „ Тази заран “ Хатидже Исмаилова, ст. специалист „ Управление на отпадъците “ в Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес екоинспекторите имат среща с концесионера. Той твърди, че след изсъхването им водораслите се изнасят към зеленчукова градина.

Не излиза наяве обаче какъв брой време планината от мъртвата биомаса може да остане на морския бряг и дали не крие заплаха за близките.

Според еколога Спас Узунов още значимият въпрос – за какво се появява това събитие, визира освен съответния плаж, само че и цялото Черноморие.

Снимка: btvnovinite.bg

„ В момента цялото крайбрежие цъфти със синьо-зелени и цианови водорасли, които изчерпват кислорода в повърхностния пласт и основават условия за всеобщото развиване на този тип водорасло, който е в дънната част. Отмирането на биомасата води до изкарването ѝ на брега “, изясни Узунов.

По думите му неправилното разположение на буните и яхтените пристанища са измежду главните аргументи за събирането на застояла вода и надлежно изхвърлянето на водораслите.

Проверката по случая продължава.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР