Планетата Марс в днешно време е една огромна пустош. Но

...
Планетата Марс в днешно време е една огромна пустош. Но
Коментари Харесай

Защо Марс губи атмосферата си?

Планетата Марс в днешно време е една голяма пустота. Но ние знаем към този момент сигурно, че това не постоянно е било по този начин, че в далечното минало планетата е била топла, с дълги реки, обширни езера и морета. В един миг обаче Марс е изгубил огромна част от атмосферата си, част от водата замръзнала, друга се е изпарила… и най-после Марс се е трансформирал в това, което е през днешния ден.

Защо?

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Мейвън ” влезе в орбита към Червената планета на 22 септември. На 16 ноември стартира същинската научна задача. Днес, един месец по-късно, учените към този момент са получили задоволително данни и към този момент стартират да схващат за какво Марс е изгубил основна част от атмосферата си.

Наблюденията разкриват повсеместен нов развой, при който слънчевият вятър може да навлезе надълбоко в атмосферата и да свърши пагубната си роля, отвявяйки въздуха. Дълго време учените са си мислели, че измерванията на слънчевия вятър могат да бъдат направени единствено преди неговите частички да навлезнат в атмосферата, само че това не се оказва така…

По време на всяка една обиколка “Мейвън ” влиза за малко в йоносферата – най-горния пласт на марсианската атмосфера. По принцип този пласт би трябвало да служи като щит против слънчевия вятър, който от своя страна е формиран от високоенергийни частички. Оказва се обаче, че избран поток от слънчевия вятър навлиза надълбоко вътре. Взаимодействия с горните пластове на атмосферата довежда до това част от йоните да се трансфорат в неутрални частички, които биха могли да навлезнат до изненадващо дребна височина. Там тези неутрални частички се трансформират още веднъж в йони. Появата на тези йони назад е значимо изобретение, тъй като те резервират характерностите си, типични за слънчевия вятър.

Резултатите са получени с инструмента Solar Wind Ion Analyzer.

Друг инструмент, Neutral Gas and Ion Mass Spectrometer, е съумял да открие съществуването на доста газове в неутрална и йонна форма, които образуват устойчиви структури в горната атмосфера и йоносфера. В долните пластове на атмосферата това не е по този начин – газовете са размесени.

Относно това по какъв начин тъкмо газовете напущат атмосферата, данни е дал инструментът STATIC. Още скоро след включването си той е разкрил “полярния пламък ” на йоните, които напущат Марс. Това премерване е значимо, с цел да се откри степента на атмосферни загуби в днешно време.

Научната задача на “Мейвън ” продължава. До този миг е свършена доста значима и потребна работа. Продължаваме да чакаме още вести!

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР