Планът за смяната на лева с евро е вече е

...
Планът за смяната на лева с евро е вече е
Коментари Харесай

Финансист: Ще имаме само позитиви от присъединяването ни към еврозоната

Планът за промяната на лв. с евро е към този момент е разполагаем, а хоризонтът - явен. Големият въпрос остава - наясно ли сме с плюсовете и минусите от присъединението към еврозоната и по какъв начин ще се отрази на стопанската система и най-много на парите на българите.

„ Трудно може да се кажат какви са резултатите, в случай че еврозоната сменя разпоредбите и цели си в крачка. От икономическите цели в този момент се местим към такива, които са равенството на половете, разпределението на бежанци и други Не знаем дали в един миг тази конструкция няма да бъде употребена като инструмент за напън за прокарването на тези политики “, разяснява в „ Тази заран “ доцент Григор Сарийски, финансов и стопански специалист от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките.

„ От приемането на еврото считам, че имаме единствено позитиви. Негативи няма да имаме. Ще усетим резултата от всички тези промени, които господин Сарийски сподели, без значение от това дали въведем еврото, или не “, разяснява от своя страна финансистът Емил Хърсев.

По думите му има две съществени преимущества на това да излезем от валутния ръб като се присъединим към еврозоната.

„ Първо ще имаме още веднъж заемодател от последна инстанция. Това значи, че банките ще могат да освободят една огромна част от наложително държаната сега ликвидност.

„ Ние сме в развой, при който приходите у нас порастват с по 10% - двойно на повишаването на Брутният вътрешен продукт. Разбира се и цените вървят нагоре, само че сме в един развой на доближаване на ценовото ниво и нивото на приходи с икономическата общественост, към която се интегрираме. Това ще върви без значение дали ще плащаме с евро, или с левове “, разяснява още Хърсев.

Григор Сарийски се съгласи с тази теза и добави, че сега се сближаваме, до момента в който страните от периферията членки на еврозоната се отдалечават от междинния стандарт за еврозоната.

И двамата са безапелационни, че губим суверенитет с приемането на еврото и това е обикновено да се случи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР