Планът на Обединените арабски емирства да предостави дългосрочни визи на

...
Планът на Обединените арабски емирства да предостави дългосрочни визи на
Коментари Харесай

Eдна от най-заможните страни ще приема за по-дълго само богати и образовани чужденци

Планът на Обединените арабски емирства да даде дълготрайни визи на многочислените непознати жители на процедура изключва множеството чужденци, давайки преимущество единствено на богатите и хората със специфични умения.

Дългоочакваната стратегия не оправда упованията на доста хора, откакто втората по величина стопанска система в арабския свят разгласи, че възнамерява да облекчи разпоредбите за престояване по-рано тази година.

Чужденците съставляват близо 90% от 9.7-милионното население на ОАЕ, а смяната в политиката има за цел да им обезпечи по-голям дял в стопанската система и да насърчи дълготрайния напредък, написа Bloomberg.

 Обединените арабски емирства облекчават разпоредбите за непознатите служащи и вложители
Страната, където чужденците са повече от локалните, става още по-гостоприемна

Имигрантите ще могат да останат по-дълго в арабската страна

Дългосрочните визи от 5 до 10 години ще бъдат лимитирани до богати вложители в недвижими парцели, бизнесмени и " профилирани гении и откриватели ", се споделя в изказване, оповестено от държавната организация WAM.

За приемането на 5-годишна виза се изисква минимална инвестиция от 5 млн. дирхама (1.4 млн. долара), а за 10-годишна е нужна 2 пъти по-голяма сума. Инвеститорите ще могат да доведат своите съпрузи и деца в страната. Изключително мощните студенти ще могат да обитават в страната в продължение на 5 години.

За да може политиката " да има доста по-голямо влияние върху стопанската система, те ще би трябвало да разширят условието за допустимост, с цел да привлекат повече хора ", съобщи Жан-Пол Пига, началник на изследователската работа в основаната в Дубай Lighthouse Research.

 Обединените арабски емирства вкарват Данък добавена стойност
Една от най-богатите страни за пръв път вкарва Данък добавена стойност

До 2 години съседите й ще последват нейния образец

" Сега те либерализират визовата скица за богатите и високообразованите в този момент, само че може би това ще се разшири и към по-широкото население с напредването на проекта ", прибавя Пига.

Освен това визите не дават опция за приемането на поданство на ОАЕ, изключително сензитивен политически въпрос в страна, в която над 2/3 от жителите са чужденци.

Нишит Лакотия, началник на проучването във финансовата компания SICO в Бахрейн, дефинира новата визова система като позитивна, само че счита, че е малко евентуално да има неотложно значително влияние.

 ОАЕ подтиква стопанската система за сметка на чужденците
ОАЕ подтиква стопанската система за сметка на чужденците

Хора от разнообразни страни са 80% от живеещите в емирствата

" В някои от източноевропейските страни или даже в Турция има доста по-облекчени условия за вложения, а освен разрешителни за престояване ", отбелязва Лакотия.

В друга стъпка за подкрепяне на пазара на недвижими парцели, държавното управление на ОАЕ утвърди през септември закон, който разрешава на чужденците да останат в страната след пенсиониране, в случай че имат парцел на стойност към 545 000 $.

Мащабната либерализация не е осъществима в структурата за престояване, построена върху работните места, и ще са нужни спомагателни промени, като компенсации за безработица, споделя Пига.

Макар новите ограничения да са потребни първи стъпки, " актуалните прагове за вложителите и бизнесмените значат, че единствено дребна част от емигрантите ще се възползват от тези ограничения ", споделя Зиад Дауд, икономист от Bloomberg, основан в Дубай.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР